Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας για το προσφυγικό, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία θα επιδιώξει να συνάψει αντίστοιχες και με άλλες χώρες, κάτι που έχει αναλάβει ο Χορστ Ζεεχόφερ.

«Με την Ελλάδα έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των εκεί καταγεγραμμένων προσφύγων από την περιοχή κοντά στα σύνορα (ενν. της Γερμανίας)», είπε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο. Αντίστοιχα, πρόσθεσε, θα υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών.

Στην ομιλία της, η καγκελάριος υπερασπίστηκε τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε με το CSU, για τη δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου. «Πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις», τόνισε, ενώ επισήμανε επανειλημμένα τη σημασία του μεταναστευτικού για την Ευρώπη. «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει, καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους (…). Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη» υπογράμμισε η Μέρκελ και επανέλαβε τη θέση της υπερ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, πάντα, όμως, σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Από την πλευρά της όμως, η αρχηγός του SPD, Αντρέα Νάλες, απέρριψε την προοπτική κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων και τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου, αλλά και όσα συμφωνήθηκαν στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Ωστόσο, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, αναφερόμενη στο γεγονός ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαπραγματεύονται και πάλι για θέματα ουσίας.

«Δεν θα γίνω καγκελάριος της απομόνωσης»

Η Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ARD απάντησε «ξεκάθαρα όχι» όταν την ρώτησαν αν από καγκελάριος των προσφύγων θα γίνει καγκελάριος της απομόνωσης.

Εξήγησε όμως ότι όποιος ζητά προστασία και άσυλο, δεν μπορεί να επιλέγει και τη χώρα. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων», τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ φύλαξης των συνόρων και απομόνωσης και αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να συζητήσει με τις τρίχες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί πως δεν θα υπάρξουν και σε αλλά θέματα στο μέλλον αντιθέσεις, καθώς πρέπει να συντονιστούν τρία κόμματα, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει καλά τη δουλειά της, «όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον».

Για 48 ώρες στα κέντρα

Στο μεταξύ, στη συνέντευξή της στο ARD, η Μέρκελ ανέφερε ότι θα εξετάζονται εντός 48 ωρών οι αιτήσεις ασύλου στα κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες. «Αυτό ορίζει το Σύνταγμα», τόνισε.

 

 

 

 

ΑΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.