Ένας γρήγορος έλεγχος των ποδιών σας σε τακτική βάση, μπορεί να αποκαλύψει μερικές πολύ μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες για την γενική υγεία σας.

Η ποδολόγος Κάειτ Μακ Άρθουρ λέει πως ενώ οι περισσότερες ανησυχίες που σχετίζονται με τα πόδια, δεν είναι σοβαρές, κάποια σημεία που πονούν, ένα αποχρωματισμένο νύχι ή το πρήξιμο των ποδιών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να σημαίνουν κάτι που χρειάζεται προσοχή.

Η Daily Mail προσφέρει έναν οδηγό για το τι μπορεί να αποκαλύψουν τα πόδια σας γιατην υγεία σας.

Αποχρωματισμός νυχιών


Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο χρώμα των νυχιών σας. Ενώ τα κίτρινα νύχια μπορεί να οφείλονται στην υπερβολικά συχνή χρήση μανό, είναι επίσης πιθανό να σημαίνουν κάτι πιο σοβαρό.

«Τα κίτρινα νύχια θα μπορούσαν να σας πουν ότι μπορεί να έχετε μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών» εξηγεί η ΜακΆρθουρ.

Τα κίτρινα νύχια μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της ψωριάσης και του εκζέματος και σε μερικές πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι επίσης ένα σημάδι του συνδρόμου κίτρινων νυχιών -το οποίο προκαλεί οίδημα και υγρό στους πνεύμονες.

Τα νύχια μπορούν επίσης να αποχρωματίζονται εάν υπάρχει κάποιο τραύμα στο πόδι. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα συχνής χρήσης στενών παπουτσιών ή αν κάποιος έχει πατήσει το πόδι σας.

Η ειδικός προειδοποιεί, επίσης, πως μια σκούρα γραμμή κάτω από το νύχι, θα μπορούσε να σημαίνει επίσης ένα πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως ένα μελάνωμα. «Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν ποδολόγο» λέει.

Κρύα πόδια συνεχώς


Εάν νιώθετε πως τα πόδια σας είναι συνεχώς παγωμένα, ακόμη κι αν τα έχετε τυλιγμένα σε μια κουβέρτα, αυτό μπορεί να είναι κάτι που αξίζει να προσέξετε.

Ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει την περιφερική παροχή αίματος και επίσης να αλλάξει τη λειτουργία των νεύρων στα πόδια σας, με αποτέλεσμα να έχει την αίσθηση ότι είναι συνεχώς παγωμένα όταν τα πιάνετε» ανέφερε η ΜαρΆρθουρ.

Το δέρμα στα πόδια σας είναι ξηρό και ραγισμένο


Εάν τα ποια σας είναι ξηρά ή με ραγίσματα στις φτέρνες παρά την σταθερή ενυδάτωση, ίσως αξίζει να δώσετε κάποια προσοχή σε αυτό.

Μια εξήγηση μπορεί να είναι η υπερκεράτωση (παχύ δέρμα). Αυτό συμβαίνει όταν το δέρμα γίνει πάρα πολύ παχύ και δεν αλλάζει με μια κρέμα. «Τα στρώματα δε θα έχουν αρκετή ελαστικότητα και θα συνεχίσουν να ραγίζουν ή να γίνονται πιο παχιά» λέει η ειδικός.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η δερματίτιδα, η ψωρίαση, το έκζεμα ή το κερατόδερμα – μια έντονη πάχυνση του δέρματος.

Δύσοσμα πόδια
Ανεξάρτητα από το επίπεδο υγιεινής, ο καθένας μπορεί να είναι επιδεκτικός σε δύσοσμα πόδια.

«Έχουμε χιλιάδες αδένες ιδρώτα στα πόδια μας» αναφέρει η ΜακΆρθουρ. «Τα παπούτσια και οι κάλτσες μπορούν να παγιδεύσουν τους μύκητες και τα βακτηρίδια που λατρεύουν τις υγρές, θερμές συνθήκες».

Όπως λέει, η μυρωδιά των ποδιών δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί τους ανθρώπους, αλλα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να δημιουργηθεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων και των βακτηριδίων.

Η ειδικός συνιστά το πλύσιμο των καλτσών με απορρυπαντικό και να αφήνουμε τα παπούτσια να στεγνώσουν αν είστε ιδρωμένοι.


Κράμπες στα πόδια σας
Εάν υποφέρετε από κράμπες στα πόδια σας, η κακή ροή αίματος μπορεί να είναι η αιτία. «Συνήθως, οι κράμπες στα πόδια σας, δείχνουν ότι δεν πάει αρκετό οξυγόνο σε αυτά» είπε. «Μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Ένας απλός τρόπος για να το αυξήσετε είναι να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου».

Πρησμένα πόδια
Τα πόδια που είναι πρησμένα μπορεί να έχουν προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων. «Τα πρησμένα πόδια, ειδικά αν συνοδεύονται από πόνο, θα μπορούσαν να σημάνουν κάποιον τραυματισμό (οξύ ή χρόνιο) ή να είναι αποτέλεσμα κακής εφαρμογής παπουτσιών» εξηγεί η Μακ Άρθουρ.

Και προσθέτει πως κάποια χειρουργική εέμβαση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των ποδιών, ακόμη και μετά από διάστημα έξι μηνών.

«Το οίδημα μπορεί να συσχετιστεί επίσης με άλλες καταστάσεις, όπως καρδιακά προβλήματα, νεφρική ή λεμφατική νόσο».

Πληγές που δεν θεραπεύονται
Εάν έχετε πληγές που δεν κλείνουν με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να υπάρχουν κάποια θέματα που χρήζουν εξέτασης.

«Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως μια πελματιαία κονδυλώματα. Αυτά είναι επώδυνα, αιμορραγούν και δεν θεραπεύονται» λέει η ειδικός.

«Άλλες πληγές που μπορεί να παρατηρήσουν οι άνθρωποι στα πόδια τους είναι η παλμοπλαντική φλυκταινώδη ψωρίαση – μικρά κίτρινα σπυράκια που συνηθέστερα συνδέονται με τους καπνιστές».

Ακόμη, μερικές γενετικές διαταραχές, όπως η αναιμία, μπορούν να προκαλέσουν πληγές που δεν κλείνουν, αλλά θα μπορούσαν να είναι και δείγμα διαβήτη, κάτι που πρέπει να ελέγξει άμεσα ο γιατρός.

Τέλος, η συμβουλή της είναι η επίσκεψη σε κάποιον ποδολόγο, αν έχει κανείς οποιαδήποτε ανησυχία για τα πόδια του.

 

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.