Τη δημιουργία μιας «διαστημικής δύναμης», ως νέου σώματος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία θα διασφαλίσει την αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το σχέδιό του θα διασφαλίσει το προβάδισμα των ΗΠΑ έναντι Κίνας και Ρωσίας σε μια ενδεχόμενη νέα διαστημική κούρσα, αλλά η κίνησή του πυροδοτεί ταυτόχρονα φόβους για μια στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.

«Δια της παρούσης διατάζω το υπουργείο Άμυνας και το Πεντάγωνο να ξεκινήσουν άμεσα την αναγκαία διαδικασία για τον σχηματισμό μιας διαστημικής δύναμης, ως έκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε ο Τραμπ σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

«Θα έχουμε μια πολεμική αεροπορία και μια διαστημική ένοπλη δύναμη, ξεχωριστές αλλά ίσες», είπε, απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις πολλών πολιτικών, ιδίως στο Κογκρέσο, που ήθελαν η νέα αυτή διαστημική δύναμη να υπάγεται στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

«Δεν αρκεί να έχουμε απλώς μια αμερικανική παρουσία στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα», είπε ο Τραμπ πριν από τη συνάντησή του με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος, παρουσία του αντιπροέδρου της χώρας Μάικ Πενς, του νέου διευθυντή της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν και του πρώην αστροναύτη Μπαζ Όλντριν, του δεύτερου ανθρώπου που βάδισε στη Σελήνη.

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ είναι μέλος της Συνθήκης Επί των Αρχών που διέπουν τη δραστηριότητα των κρατών κατά την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων ουρανίων σωμάτων (Outer Space Treaty). Η συνθήκη αυτή απαγορεύει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής στο διάστημα και επιτρέπει μόνο τη χρήση της Σελήνης και των άλλων ουράνιων σωμάτων για ειρηνικούς σκοπούς.

Τα σχέδια του Τραμπ πυροδότησαν μπαράζ ειρωνικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές μεταξύ άλλων στον «Πόλεμο των Άστρων» και το «Star Trek».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε επίσης μια οδηγία για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και των διαστημικών σκουπιδιών. Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Ουάσινγκτον να εντείνει την εξερεύνηση του διαστήματος. Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν ρομπότ στη Σελήνη τον επόμενο χρόνο, ως ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης για πρώτη φορά από το 1972. Για τις αποστολές αυτές, η NASA θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιλεγεί ακόμη.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.