Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και με πανηγυρικό τόνο οι κυβερνήσεις Αθήνας και Σκοπίων θα υπογράψουν τη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Η επικύρωση της συμφωνίας θα γίνει την Κυριακή στις Πρέσπες στο χωριό Ψαράδες – επί ελληνικού εδάφους – ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ θα ακολουθήσει γεύμα επί σκοπιανού εδάφους.




Την συμφωνία θα υπογράψουν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης στη πανηγυρική τελετή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μάλλον δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω αλλαγής του προγράμματος, αλλά θα στείλει αντιπρόσωπό του.

Ο Τσίπρας με πλοιάριο στην ΠΓΔΜ

Εν συνεχεία οι επίσημοι, χωρίς τους δημοσιογράφους, θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου η σκοπιανή ηγεσία θα παραθέσει γεύμα. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, μετά από δεκαετίες, με προφανή συμβολισμό.

Προβληματισμός για κινητοποιήσεις πολιτών




Την κυβέρνηση προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις πολιτών που διαμαρτύρονται στη συμφωνία. Ετσι έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και απαγόρευση κινητοποιήσεων στην περιοχή που θα υπογραφεί η συνθήκη – αλλά για την ώρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.