Για τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας με τα Σκόπια, την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και τη στάση των ΑΝ.ΕΛ αλλά και για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα,  μίλησε στον Star-fm 93.3, ο Γρεβενιώτης διακεκριμένος νομικός, Ανδρέας Πάτσης.




Για τη συμφωνία με τα Σκόπια

Ο Ανδρέας Πάτσης τόνισε ότι  «το γεγονός ότι εμείς αναγνωρίζουμε Μακεδόνες, σε άλλη χώρα, με γλώσσα μακεδονική, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Θεωρώ ότι είναι μια συμφωνία απεμπόλησης δικαιωμάτων, απεμπόλησης εθνικών κυριαρχικών χαρακτηριστικών, για τα οποία έχει χυθεί πολύ αίμα και έχουν υπάρξει τεράστιες αναστατώσεις στην ιστορική διαδρομή της χώρας μας και δεν νομίζω ότι στο βάθος της ψυχής του και του μυαλού του, κανένας Έλληνας μπορεί να το αποδεχτεί». «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι ένας συμβιβασμός. Συμβιβασμός σημαίνει  αμοιβαίες υποχωρήσεις, είναι λογικό να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να βρεθεί μια επίλυση, χωρίς όμως παραχώρηση, εκχώρηση και απεμπόληση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία μπορούν να υποθηκεύσουν εθνικά θέματα για το μέλλον. Από τη στιγμή λοιπόν που είστε εσείς ο Μακεδόνας, είμαι εγώ ο Μακεδόνας, είναι ο Σκοπιανός ο Μακεδόνας που είναι σε άλλο κράτος, ποιος είναι ο Μακεδόνας τελικά; Αρχίζει να δημιουργείται ένα νέο δεδομένο, που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Δηλαδή υπάρχουν Μακεδόνες σε μια άλλη χώρα, οι οποίοι αποκτούν μια ταυτότητα εθνική την οποία δεν την είχαν μέχρι τώρα. Τους δίνει το δικαίωμα να λένε ότι μιλάνε – από που κι ως που- μακεδονική γλώσσα, εμείς είμαστε Έλληνες, αυτοί είναι Μακεδόνες, μπαίνουμε σε μια διαδικασία κατά την οποία, αντί τα πράγματα να απλοποιούνται γίνονται πολύ πιο δύσκολα».

Ο Ανδρέας Πάτσης σχολίασε επίσης την απουσία αντιδράσεων των τοπικών αρχών της Δυτικής Μακεδονίας λέγοντας πως  «Είναι δυστύχημα ότι δεν βλέπω  τοπικούς άρχοντες στη Δυτική Μακεδονία, να εξεγείρονται… Αποφασίστηκε μια παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων, τα επιμέρους θέματα, το να βγάλει κανείς μια προσεκτική ανακοίνωση, να βάλει ένα λεωφορείο για τις Πρέσπες για να ικανοποιήσει ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος…δεν βλέπω μια αντίδραση συνολική, συντονισμένη, των ανθρώπων οι οποίοι ηγούνται και έχουν και τις τύχες των νομών στη Δυτική Μακεδονία και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα και αυτό είναι δυστύχημα».

Για την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση και τη στάση των ΑΝΕΛ

«Όσον αφορά τον κ. Καμμένο, πρόκειται πραγματικά περί μιας «φιγούρας» πολιτικής, διότι εφόσον στην ελληνική Βουλή το θέμα της κύρωσης της συμφωνίας, θα έρθει σε μεταγενέστερο χρόνο, πουλάει έναν ανέξοδο πατριωτισμό και μια δήθεν αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. σοφά έκανε και έθεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο και κάθε έναν από τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, να δηλώσουν αν «συναινούν»  στο ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία.  Ο Π. Καμμένος ακολουθεί μια τακτική που αν μη τι άλλο δεν είναι πολιτικά ορθή, ως πολιτικού ανδρός, στηρίζει την κυβέρνηση και επειδή από την άλλη η όποια κύρωση από τη Βουλή έρχεται στις καλένδες του μέλλοντος, θα δούμε τι θα κάνουμε τότε».

Για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

«Είναι προφανές ότι το αφήγημα της κυβέρνησης ότι κάνουμε τη μεγάλη έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο και βγαίνουμε στις αγορές αυτοακυρώνεται, από τις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει και κυρίως από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Και γιατί το ακυρώνει για να το καταλάβουμε. Αν λοιπόν όντως έβγαινε από το μνημόνιο τον Αύγουστο, εάν υπήρχε θέμα διαπραγμάτευσης ή επιπρόσθετων μέτρων και όρων στην Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν ένα θέμα συζήτησης, το οποίο θα ξεκίναγε μετά τον Αύγουστο και εφόσον η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές. Αυτή τη στιγμή είναι ένα 4ο μνημόνιο το οποίο μπαίνει σφήνα, προ της λήξεως του τρίτου για να δεσμεύσει  τη χώρα με μέτρα για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια. Συνεπώς,  η όποια υποτιθέμενη έξοδος από το μνημόνιο έχει αυτοακυρωθεί από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Διότι όταν δεσμεύεις μια χώρα με μέτρα δημοσιονομικά για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια, τότε για ποια έξοδο μιλάς; Μπαίνεις πιο βαθιά σε ένα μνημόνιο και σε μια ενδεχομένως βαθύτερη ύφεση. Και το χειρότερο είναι ότι αφαιρείται κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση η οποία θα είναι δέσμια ψηφισμένων μέτρων που δεσμεύουν και τον ελληνικό λαό, τον οποίο οδηγούν σε μια διαδικασία ύφεσης, απομόνωσης και συνεχούς φτωχοποίησης».

Ακούστε:




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.