Υπάρχει μια αρκετά καλή βάση για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές και να χτίσουν πάνω σε αυτή, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ο Μάικλ Μόλερ, που διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο από το 2006 έως το 2008, μιλώντας στο ΑΠΕ εκτίμησε ότι η τελευταία δέσμη διαπραγματεύσεων έφερε τις δύο πλευρές πολύ πιο κοντά απ΄ ό,τι στο παρελθόν. «Τα οικονομικά οφέλη της επανένωσης θα είναι τεράστια για το νησί και την περιοχή, ιδιαίτερα που η Κύπρος έχει υψηλό επίπεδο μόρφωσης κατοίκων, εξαιρετικά καλά αναπτυγμένες υποδομές και μία σημαντική γεωγραφική θέση, ώστε να μπορεί να γίνει κάτι σαν κέντρο υπηρεσιών της νότιας Μεσογείου», σημείωσε ακόμη.

«Υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα για την Κύπρο, που εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο γιατί παραμένει το πρόβλημα και δεν έχει επιλυθεί» σημειώνει και επισημαίνει πως η λύση ισοδυναμεί με αποχώρηση των εγγυητριών δυνάμεων επειδή, όπως τονίζει, οι λόγοι για τους οποίους τέθηκαν εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα υφίστανται πλέον.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση, αλλά και την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει ο κ. Μόλερ για τον τρόπο που η χώρα μας αντιμετώπισε το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα: «Η Ελλάδα έχει υπάρξει εξαιρετικά γενναιόδωρη στον τρόπο με τον οποίο υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», αναφέρει, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο υπόλοιπος κόσμος δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος στη βοήθειά του προς την Ελλάδα.

Παράλληλα κρίνει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως μία απλή αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος το οποίο «θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί πολύ καλύτερα» και εκφράζει την απορία του «γιατί ορισμένες από τις λύσεις που βρέθηκαν στα τέλη του ΄70 ή στις αρχές του ‘ 80, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Ασία, δεν εφαρμόζονται στην τρέχουσα κρίση».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη επίτευξης ειρήνης στη Συρία, καθώς, όπως λέει, τόσο για τον ίδιο όπως και πολλούς άλλους που ασχολούνται καθημερινά με το ζήτημα αυτό, «είναι σαφές ότι οι περισσότεροι από τους Σύρους πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως «το μεταναστευτικό ζήτημα που βλέπουμε σήμερα είναι μόνο ένα μικρό μέρος σε σχέση με αυτό που πιθανότατα θα δούμε τις επόμενες δεκαετίες» και «λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ο γενικός διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη χαρακτηρίζει «λυπηρή» την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και εκτιμά πως μειώνει την εμπιστοσύνη σε τέτοιου είδους μελλοντικές συμφωνίες.

Παράλληλα καλεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αρχίσουν να συζητούν, σημειώνοντας πως οι προκλήσεις από τη μια πλευρά και η υπερβολική χρήση βίας από την άλλη, αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο και σε κάθε μορφής ηθικό κανόνα.

Τέλος, ο κ. Μόλερ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις ειρηνευτικές προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. «Το θέμα αυτό έχει βρεθεί ψηλά και χαμηλά τόσες πολλές φορές, που είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Η κρυστάλλινη σφαίρα είναι λίγο θολή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την ετοιμότητα του ΟΗΕ, αν του ζητηθεί, να ορίσει ένα διαμεσολαβητή, με τον γενικό γραμματέα να είναι έτοιμος να παράσχει τις καλές του υπηρεσίες.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.