Υπέρ της επιστροφής της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά τάχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ καλώντας τους ομολόγους της G7 να επανεξετάσουν το θέμα.

Η Ρωσία αποκλείστηκε από την Ομάδα των Οκτώ (G8) μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Έδιωξαν τη Ρωσία, πρέπει να επανεντάξουν τη Ρωσία. Επειδή πρέπει να έχουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προτού πάρει το αεροπλάνο για τον Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Κεμπέκ.

Ο στόχος, είπε, είναι η οργάνωση της υφηλίου και γι’ αυτό χρειάζεται η Ρωσία. «Ήμουν ο χειρότερος εφιάλτης της Ρωσίας, αλλά η Ρωσία θα έπρεπε να βρίσκεται σ’ αυτό το τραπέζι», υπογράμμισε.

Μέχρι πρότινος η Ρωσία δεν είχε δείξει να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην G7. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ποντάρει περισσότερο στην Ομάδα των 20 (G-20) όπου μετέχουν π.χ. η Κίνα και η Ινδία.

Το κλίμα της συνόδου της G7 είναι τεταμένο λόγω της εμμονής του Τραμπ στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε σε ΕΕ, Καναδά και Κίνα και των σφοδρών αντιδράσεων των υπολοίπων έξι μελών. Αλλά ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος -απρόθυμος εξ αρχής να μετάσχει σ’ αυτή τη συνάντηση – θα αναχωρήσει το Σάββατο το πρωί τοπική ώρα για τη Σινγκαπούρη, προτού λάβουν χώρα οι κρίσιμες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, την καθαρή ενέργεια και την κατάσταση των ωκεανών.

Το διακύβευμα στη σύνοδο είναι κατά πόσον οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και τα αντίποινα των υπολοίπων θα εξελιχθούν σ’ έναν διεθνή εμπορικό πόλεμο. Εν αναμονή της συνάντησης στο Λα Μαλμπέ του Καναδά καμία πλευρά δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης: ούτε ο αποφασισμένος να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς για να επιβάλει πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ούτε οι έξι εταίροι της Ουάσιγκτον, που έχουν δεσμευτεί να τον εμποδίσουν.

Η πρώτη συνάντηση του Τραμπ θα γίνει με τον Εμμανουέλ Μακρόν, θα ακολουθήσουν εργασίες της συνόδου και μετά ένα τετ-α-τετ με τον οικοδεσπότη Καναδό πρωθυπουργό Τριντό.

Ο Τραμπ τσακώθηκε και με τους δύο ηγέτες παραμονές της συνόδου κατηγορώντας ΕΕ και Καναδά για άδικες εμπορικές πρακτικές.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.