Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Σε συνέντευξή του στο Reuters που δημοσιοποιείται σήμερα ο κ. Σολτς πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ στους όποιους δασμούς των ΗΠΑ πρέπει να είναι ισχυρή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που λήγει αύριο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της διαμάχης, ο Σολτς δήλωσε στο Reuters: «Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πιο πρόθυμα να τονίσουν την ενότητα και την κυριαρχία τους, ενεργώντας με αποφασιστικό τρόπο, δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας: «Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και έξυπνη».

Ο Σολτς αναφέρθηκε και στην Ιταλία δηλώνοντας ότι δεν αναμένει οι επόμενες εκλογές στη χώρα να αποτελέσουν δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

«Όχι, δεν ανησυχώ ότι θα συμβεί αυτό», δήλωσε, ερωτηθείς εάν ανησυχεί μήπως μια νέα εκλογική διαδικασία στην Ιταλία θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και η πλειονότητα των Ιταλών είναι φιλοευρωπαίοι. Πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της να ενισχύσει το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος παρά την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.

Προϋπολογισμός της Ευρωζώνης

Ο Σολτς αρνήθηκε να στηρίξει στην ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, σε μια ένδειξη ότι το Βερολίνο και το Παρίσι ίσως δυσκολευθούν να παρουσιάσουν ένα φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα.

Ερωτηθείς κατ’ επανάληψη εάν στηρίζει την πρόταση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός τέτοιου προϋπολογισμού της ευρωζώνης, ο Σολτς δήλωσε: «Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε διάφορες προτάσεις στην ομιλία του στη Σορβόννη, την οποία μελετάμε συνολικά πολύ προσεκτικά».

Πρόσθεσε: «Μαζί με τη Γαλλία, η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει αυτό που της αναλογεί ώστε η Ευρώπη να γίνει ισχυρότερη».

Ο Σολτς δήλωσε στο Reuters ότι η Γαλλία και η Ευρώπη σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούν τον εναρμονισμό των συστημάτων τους για τη φορολογία των επιχειρήσεων, τον μελλοντικό ρόλο του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του ESM, καθώς και το να δημιουργήσουν ένα κοινό δίκτυ ασφαλείας για τις προβληματικές τράπεζες.

«Οι συνομιλίες προχωρούν καλά, είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε ο Σολτς.

Δήλωσε ότι εργάζεται σε μια πρόταση που έχει αναβιώσει την εισαγωγή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που αρχικά θα υιοθετηθεί από λίγα κράτη-μέλη και τελικά θα εφαρμοστεί για την ένωση συνολικά.

Ερωτηθείς για το εάν θα στηρίξει τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν στην προσπάθειά του να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη χρονιά, ο Σολτς δήλωσε: «Τώρα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε τη διαδοχή του κ. Ντράγκι, ο οποίος είναι ακόμα εν ενεργεία και είναι πολύ δραστήριος».

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.