Οσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο θέλουμε να πάμε σε κάποια παραλία ή πισίνα για να δροσιστούμε.

Επειδή όμως η θάλασσα είναι ακόμα κρύα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στις πλησιέστερες πισίνες προκειμένου να χαλαρώσουν, να κάνουν ηλιοθεραπεία και να γυμναστούν.

Οι χλωριούχες πισίνες όμως κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας και καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να κολλήσουμε.

Η απολυμαντική ουσία που χρησιμοποιείται κατά βάση στις πισίνες είναι το χλώριο, το οποίο απορροφάται από το δέρμα σε μεγάλες ποσότητες. Μελέτες έχουν τονίσει ότι το χλώριο ενοχοποιείται για διάφορες μορφές καρκίνου, δερματοπάθειες, καρδιοπάθειες και αναπνευστικά προβλήματα.

Χωρίς τη χλωρίωση του νερού όμως, οι χρήστες κινδυνεύουν από πλήθοςμολύνσεων, ιδιαίτερα όταν οι πισίνες συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο. Υπάρχουν, βέβαια, πισίνες με απολυμαντικό παράγοντα το όζον, το οποίο είναι λιγότερο επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως στην Ελλάδα δεν είναι πολλές.

Σύμφωνα με μελέτη του CDC (Center of Disease Control and Prevention) οι πισίνες μπορούν να φιλοξενήσουν πλήθος βακτηρίων, σωματικών υγρών, χημικών.

Το πιο συχνό πρόβλημα στις πισίνες είναι το επίπεδο του ph, ο ελλιπής εξοπλισμός ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμού και η ελλιπής συγκέντρωση των χημικών που είναι απαραίτητα για να εξοντωθούν τα βακτήρια.

Αν σκεφτείτε μάλιστα πως το 58% των πισινών που ελέγχθηκε πριν από δύο χρόνια, βρέθηκε θετικό σε E-coli, ενώ μαζί με τα κόκκινα μάτια και τον κνησμό δέρματος εξαιτίας υψηλού ποσοστού ούρων στις πισίνες, θα προβληματιστούμε αν θα κάνουμε βουτιά σε κάποια πισίνα.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η τακτική επίσκεψη σε χλωριωμένες πισίνες σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη άσθματος στα μικρά παιδιά.

Τόνισαν ωστόσο ότι η πρόκληση προβλημάτων υγείας από το χλώριο εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ανθρώπου και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ομως απέδειξαν ότι η διαδικασία μεταβολισμού του χλωρίου που απορροφάται από το δέρμα ενδέχεται να προκαλέσει την πτώση του ανοσοποιητικού.

Επίσης το χλώριο επιδεινώνει τον κίνδυνο αλλεργιών μέσω του ερεθισμού του αναπνευστικού συστήματος. Ενας άλλος κίνδυνος είναι η μόλυνση από κάποιο στέλεχος του ιού HPV που προκαλεί τις λεγόμενες μυρμηγκιές.

Τέλος υπάρχει ένα παράσιτο που ονομάζεται Cryptosporidium (crypto για συντομία), που οδηγεί σε διάρροια, πόνο στο στομάχι και ναυτία. Το crypto εξαπλώνεται όταν από λάθος καταπιείτε μολυσμένο νερό της πισίνας.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ανθεκτικό στο χλώριο και επιβιώνει έξω από το σώμα του ανθρώπου για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Καλό θα ήταν, όπως τονίζουν οι ειδικοί, όσοι μπαίνουν στην πισίνα να κάνουν ένα ντους πριν κάνουν την βουτιά τους.

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.