Μια απίστευτα λεπτή, ευλύγιστη μεμβράνη που μπορεί να τοποθετηθεί σε φακό επαφής, επιτρέποντας στο χρήστη να εκτοξεύει ακτίνες λέιζερ από τα μάτια του, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους της Σκωτίας ανέπτυξαν τη μεμβράνη αυτή, πάχους μικρότερου του ενός χιλιοστού του χιλιοστού, χρησιμοποιώντας οργανικά ημιαγώγιμα πολυμερή, σαν τα φιλμ που ενεργοποιούν τα πίξελ στα «έξυπνα» κινητά.

Μην περιμένετε, όμως, να χτυπάτε τους εχθρούς μ’ ένα βλέμμα σας, όπως ο Σούπερμαν, καθώς η νέα αυτή τεχνολογία, που δοκιμάστηκε προς το παρόν στο μάτι μιας νεκρής αγελάδας, θα έχει άλλες εφαρμογές.

Φακός επαφής με λέιζερ (Φωτογραφία: University of St. Andrews)

Φακός επαφής με λέιζερ (Φωτογραφία: University of St. Andrews)

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η μεμβράνη των λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί π.χ. για να παρέχει μια καλύτερη μορφή επαλήθευσης ασφαλείας, όπως ένα δευτερεύον στρώμα ασφαλείας για σάρωση ίριδας ή σε χαρτονομίσματα με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού δυαδικού γραμμικού κώδικα, που θα εμποδίζει την παραχάραξή τους.

Το λέιζερ ενεργοποιείται όταν πέφτει πάνω του μια πηγή φωτός, προκαλώντας την αντίδρασή του κι η ακτίνα που θα μπορεί να εκτοξεύει από το μάτι, θα φθάνει σε απόσταση περίπου μισού μέτρου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.