Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το «βλέμμα» του Σούπερμαν: Νέοι φακοί επαφής θα εκτοξεύουν ακτίνες λέιζερ από τα μάτια! 

4 Μαΐου, 2018 by Σταματίνα

Μια απίστευτα λεπτή, ευλύγιστη μεμβράνη που μπορεί να τοποθετηθεί σε φακό επαφής, επιτρέποντας στο χρήστη να εκτοξεύει ακτίνες λέιζερ από τα μάτια του, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους της Σκωτίας ανέπτυξαν τη μεμβράνη αυτή, πάχους μικρότερου του ενός χιλιοστού του χιλιοστού, χρησιμοποιώντας οργανικά ημιαγώγιμα πολυμερή, σαν τα φιλμ που ενεργοποιούν τα πίξελ στα «έξυπνα» κινητά.

Μην περιμένετε, όμως, να χτυπάτε τους εχθρούς μ’ ένα βλέμμα σας, όπως ο Σούπερμαν, καθώς η νέα αυτή τεχνολογία, που δοκιμάστηκε προς το παρόν στο μάτι μιας νεκρής αγελάδας, θα έχει άλλες εφαρμογές.

Φακός επαφής με λέιζερ (Φωτογραφία: University of St. Andrews)

Φακός επαφής με λέιζερ (Φωτογραφία: University of St. Andrews)

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η μεμβράνη των λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί π.χ. για να παρέχει μια καλύτερη μορφή επαλήθευσης ασφαλείας, όπως ένα δευτερεύον στρώμα ασφαλείας για σάρωση ίριδας ή σε χαρτονομίσματα με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού δυαδικού γραμμικού κώδικα, που θα εμποδίζει την παραχάραξή τους.

Το λέιζερ ενεργοποιείται όταν πέφτει πάνω του μια πηγή φωτός, προκαλώντας την αντίδρασή του κι η ακτίνα που θα μπορεί να εκτοξεύει από το μάτι, θα φθάνει σε απόσταση περίπου μισού μέτρου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Παρασκευή, 4 Μαΐου, 2018 at 17:02 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply