Η 43η Διεθνής Έκθεση Γούνας άνοιξε δυναμικά τις πύλες της σήμερα στην Καστοριά. Ο κλάδος της γούνας, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της εκτροφής και επεξεργασίας γουνοδερμάτων, αποτελεί την πιο εξωστρεφή οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε έναν άξονα που εκτείνεται από την Καστοριά έως τα χωριά του Βοΐου.

Οι επενδύσεις που έχουν γίνει στον κλάδο είναι τεράστιες ενώ τα παραγόμενα προϊόντα είναι ίσως τα πιο ανταγωνιστικά διεθνώς σε επίπεδο ποιότητας, αλλά πλέον και τιμών. Έχει αποδειχθεί πως η τεχνογνωσία των κατασκευαστών της περιοχής, η οποία αποτελεί στοιχείο παγκόσμιας βιομηχανικής κληρονομίας, δεν μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε «οικονομικότερους» παραγωγικούς τόπους.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ευθύνη να στηρίζουμε τομείς παραγωγής που ενισχύουν τις εξαγωγές και που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Και η γούνα, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των γουνοφόρων, συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και κατ’ επέκταση, με τους πραγματοποιούμενους τζίρους, και στο εθνικό εισόδημα.


Οι μέθοδοι παραγωγής και εκτροφής, τηρούν όλες τις διεθνείς και εθνικές προδιαγραφές, ενώ έχουν προ πολλού συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, ενώ όλες οι επενδύσεις που έχουν γίνει, αλλά και προγραμματίζονται να γίνουν, είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό σε απάντηση όλων όσων χωρίς στοιχεία και γνώση προκαλούν με τις άστοχες δηλώσεις τους.

Παρά τους εξωγενείς παράγοντες που έχουν ταλαιπωρήσει τον κλάδο τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τις εξαγωγές, και παρά την αλλοπρόσαλλη φορολογική πολιτική που έχει καθηλώσει τις επιχειρήσεις, ο κόσμος της γούνας έχει αποδείξει ότι μπορεί να μεγαλουργήσει και σε δύσκολο περιβάλλον. Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στον κόσμο της γούνας, διεκδικώντας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη του κλάδου, ιδίως ως προς τις εξαγωγές, ενώ σε εθνικό επίπεδο επιβάλλεται η στήριξη των επιχειρήσεων καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, εξυπηρέτησης υποχρεώσεων και πρόσβασης σε δανεισμό.

Ο κλάδος της γούνας είναι από τους κλάδους της περιοχής μας που μπορεί, λόγω εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, από την εκτροφή γουνοφόρων και την επεξεργασία δερμάτων, μέχρι το σχεδιασμό, κατασκευή και προώθηση των προϊόντων.

 

Ευάγγελος Σημανδράκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.