Ακόμα και όταν νομίζουμε ότι έχουμε κάνει τα πάντα σωστά, πως γίνεται να ξυπνάμε κουρασμένοι;

Υπάρχουν φορές που ενώ έχουμε κοιμηθεί αρκετά, ξυπνάμε κουρασμένοι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στην στάση στην οποία κοιμόμαστε.

Κι ενώ η καλύτερη στάση για ξεκούραστο ύπνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ανάσκελα, τελικά το πως βολεύεται ο καθένας είναι το μυστικό για ξεκούραστο ύπνο.

Βέβαια, στις σύγχρονες κοινωνίες έχει αποδειχθεί ότι μεγαλύτερο πρόβλημα από την επάρκεια ύπνου είναι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου-αφύπνισης που να ταιριάζει με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι, τον κιρκαδιανό ρυθμό, του ανθρώπου.

Όταν αυτός ο συγχρονισμός χάνεται, τείνουμε να ξυπνάμε κουρασμένοι και με δυσκολία ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της ημέρας.

Αλλά ακόμα και όταν νομίζουμε ότι έχουμε κάνει τα πάντα σωστά, δηλαδή έχουμε κοιμηθεί νωρίς και για τουλάχιστον οκτώ ώρες, πως γίνεται να ξυπνάμε κακόκεφοι και κουρασμένοι;

Η Σελμπι Χαρις, ειδική σε θέματα ύπνου και καθηγήτρια στο Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein εξηγεί ότι, το πρόβλημα είναι η στάση του ύπνου που επιλέγει καθείς εξ ημών να κοιμάται.

Και ευτυχώς υπάρχει η επιλογή της αλλαγής της στάσης του ύπνου!

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στο πλάι, αλλά αυτή η στάση προκαλεί πόνο στον ώμο και το ισχίο. Επίσης, όταν κάποιος κοιμάται στη δεξιά πλευρά του σώματος του αυτό μπορεί να είναι αιτία οπισθοστερνικού καύσου.

Και αυτό διότι, ένας μυς στο οισοφάγο που κρατά τα υγρά του στομάχου μακριά από τον λάρυγγα χαλαρώνει όταν κάποιος κοιμάται γυρισμένος στο πλάι στην δεξιά πλευρά του σώματός του, και έτσι μέρος των γαστρικών υγρών απελευθερώνεται και προκαλεί αίσθημα καύσου. Αν όμως το άτομο κοιμάται στην αριστερή πλευρά του σώματος του, τότε ο μυς κρατά τα γαστρικά υγρά στην θέση τους.


Η Δρ Χαρις συμβουλεύει λοιπόν όσους έχουν οπισθοστερινό καύσο να προσπαθούν να κοιμούνται γυρισμένοι προς τα αριστερά. Επίσης να χρησιμοποιούν μαξιλάρια που παρέχουν επαρκή στήριξη στο κεφάλι και να τοποθετούν ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα για καλύτερη υποστήριξη της μέσης.

«Φυσικά η χειρότερη θέση για να κοιμάται κανείς είναι μπρούμυτα. Μόνο όμως το 7% των ανθρώπων κοιμάται μπρούμυτα, ασκώντας πίεση σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Και είναι αναμενόμενο να ξυπνάνε πιασμένοι και με μυϊκούς πόνους σε όλο το σώμα», λέει η Δρ Χαρις.

Και μας συμβουλεύει να κοιμόμαστε στην καλύτερη στάση: ανάσκελα. Ωστόσο, μόνο το 8% κοιμάται ανάσκελα χρησιμοποιώντας ένα χαμηλό μαξιλάρι για τη σωστή στήριξη του αυχένα.

«Όταν κάποιος κοιμάται ανάσκελα, είναι η καλύτερη στάση για τη μείωση του σωματικού άλγους, ενώ δεν προκαλείται καούρα επειδή το κεφάλι είναι υψηλότερα από το στήθος. Βέβαια, αυτή η στάση αυξάνει το ενδεχόμενο ροχαλητού, ειδικά αν κάποιος έχει προδιάθεση για άπνοια ύπνου», λέει η ειδικός.

Και παραδέχεται ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς στάση ύπνου. Προτείνει λοιπόν να βάζουμε μαξιλάρια στα πλευρά μας και ένα κάτω από τα γόνατα ώστε να μην αλλάζουμε στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου τόσο εύκολα.

«Αναμφίβολα η καλύτερη στάση ύπνου είναι ανάσκελα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το τι θεωρεί βολικό ο καθένας μας. Αν, λοιπόν, ξυπνάτε κουρασμένοι, και δεν καταλαβαίνετε γιατί, προσπαθήστε να αλλάξετε τη στάση που κοιμάστε. Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείτε αλλά μακροπρόθεσμα θα δείτε ότι θα ξυπνάτε ξεκούραστοι», καταλήγει η Δρ Χαρις.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.