Η ΚΕΔΕ απαντά στον Σκουρλέτη: «Για να υπάρξει όμως διάλογος, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές και κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους»

«Πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την αρχή έκανε η ΚΕΔΕ, η οποία με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση που είχε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ανακοίνωσε πως παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του υπουργού ότι θα δοθεί προς ενημέρωση στην Κ.Ε.Δ.Ε. πριν το Πάσχα, το προσχέδιο του νομοσχεδίου που αφορά την αλλαγή του Καλλικράτη, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

«Επιπλέον, πληροφορούμαστε από διάφορες πηγές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων αλλά και κατά κύριο λόγο και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Απριλίου».

Τη… σκυτάλη πήρε το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με ανακοίνωση το βράδυ της ίδιας μέρας αναφέρει πωςο διάλογος για το σχέδιο νόμου έχει υπάρξει όλο το προηγούμενο διάστημα εξαντλητικός, τονίζοντας, μάλιστα, πως η κίνηση αυτή της ΚΕΔΕ επιβαρύνει το κλίμα πριν ακόμη αυτό λάβει την τελική μορφή του.

«Προηγήθηκε η οργανωμένη, θεσμική συζήτηση στο υπουργείο από το καλοκαίρι του 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2017, η οποία κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύμορφης συζήτησης. Συγκεκριμένα σημεία των κυοφορούμενων αλλαγών, αλλά και η φιλοσοφία τους παρουσιάστηκαν σε συνέδρια και συζητήθηκαν σε περιφερειακές συσκέψεις και σε συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με τους αιρετούς. Από τα παραπάνω, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει και ως εκ τούτου κανείς δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί, καθώς ενότητες και διατάξεις του Σχεδίου Νόμου έχουν συζητηθεί εκτενώς και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.


Την απάντησή της μαζί με τρία κρίσιμα ερωτήματα έδωσε σήμερα η ΚΕΔΕ, η οποία σημειώνει πως στις προθέσεις της δεν είναι να επιβαρύνει το κλίμα αλλά προτεραιότητά της είναι η ίδια η μεταρρύθμιση, με το διάλογο να ξεκινά, όπως επισημαίνεται, με την κατάθεση του νομοσχεδίου. «Για να υπάρξει όμως διάλογος, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές και κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Ο ουσιαστικός διάλογος και η διαβούλευση ξεκινά από τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών θα μας παρουσιάσει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που αφορά στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν αποτελεί διάλογο η πρακτική των συνεντεύξεων, των επιλεγμένων διαρροών και των ομιλιών χωρίς αντίλογο σε συνέδρια και συσκέψεις. Ο ίδιος άλλωστε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, είναι αυτός που υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα μας δώσει έγκαιρα το σχέδιο νόμου πριν το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει πάνω στο περιεχόμενο του επαρκής χρόνος για δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή για ψήφιση.

Περιμένουμε λοιπόν καλόπιστα και με διάθεση συνεργασίας με τον κ. Υπουργό, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του. Στη βάση αυτή αποφασίσαμε να του ζητήσουμε με δημόσια δήλωσή μας να μας απαντήσει ξεκάθαρα στα τρία παρακάτω ερωτήματα: Πρώτον, πότε θα μας δώσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεύτερον, πόσο χρόνο θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση. Τρίτον, πότε το ν/σ θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή».

 

Εύη Σαλτού στα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.