Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τις συγχαρητήριες ευχές, που του απηύθυνε με την ευκαιρία της επανεκλογής του ως Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επίσης, για τις προσπάθειές του υπέρ της ενότητας της Ορθοδοξίας, για την Κανονική άδεια που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να κτιστεί παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου στον περίβολο της πρεσβείας της χώρας του στην Άγκυρα, καθώς και για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε κατά τις δύο επισκέψεις του στο Άγιον Όρος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σεβασμό του ρωσικού λαού προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αφότου ο πρίγκηπας Βλαδίμηρος και ο λαός του έλαβαν από αυτήν το χριστιανικό βάπτισμα, κάτι που αποτελεί, όπως είπε ο Πρόεδρος, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας. Ακόμα, ο κ. Πούτιν μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αδελφικό χαιρετισμό του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου και την ετοιμότητα του Μακαριωτάτου για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών. Τέλος, ευχήθηκε στον Παναγιώτατο ευφρόσυνο Άγιο Πάσχα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντευχήθηκε στον Πρόεδρο Πούτιν και στον ρωσικό λαό Καλή Ανάσταση, εξέφρασε δε τα συλλυπητήριά του για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο Κεμέροβο της Σιβηρίας. Στη συνέχεια, επανέλαβε τα συγχαρητήριά του για την εκλογική νίκη του Προέδρου και για τη στήριξη που παρέχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και υπογράμμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον εκ της θέσεώς του συντονιστικό του ρόλο υπέρ της πανορθοδόξου ενότητος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το Πατριαρχείο φροντίζει, σύμφωνα με την Κανονική και ποιμαντική του ευθύνη, για την ικανοποίηση των πνευματικών και θρησκευτικών αναγκών και των ρωσικής καταγωγής Ορθοδόξων πιστών, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες, κατά την εγκάρδια συνομιλία τους, αναφέρθηκαν και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι, σε άλλη επίσκεψή του στην Τουρκία, θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.