Πολλαπλασιαστικά είναι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), του οποίoυ τα funds που έχουν το «πράσινο φως» βρίσκονται ήδη προς αναζήτηση εταιρειών.

Η καινοτόμος επενδυτική πλατφόρμα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς μαζί με την απαραίτητη ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων, έχει συσταθεί με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (και πιο συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Πρόσφατα, οριστικοποιήθηκε και το ποσό που θα δεσμεύσει για την πρωτοβουλία και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το οποίο θα ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά με το JEREMIE θα είναι υπερπολλαπλάσιο σε μέγεθος, καθώς εκτός από τη δημόσια συμμετοχή και τη συμμετοχή του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ και ΕΤαΕ) που συνολικά θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ, ιδιώτες αλλά και θεσμικοί επενδυτές θα επενδύσουν στα επιμέρους ταμεία.

Οι βασικοί τομείς επενδύσεων, τα λεγόμενα «παράθυρα» της πλατφόρμας, είναι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια που δραστηριοποιούνται σε ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας σε επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Τα ενδιάμεσα ταμεία συμμετοχών αντιστοιχούν στα λεγόμενα «παράθυρα», δηλαδή στους τρεις αυτούς βασικούς τομείς επενδύσεων και ειδικότερα:

  • Το «παράθυρο» καινοτομίας θα υποστηρίζει επενδύσεις μεταφοράς τεχνολογίας (Technology Transfer) και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (Accelerator).
  • Το «παράθυρο» για επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια (early stage venture capital funds).
  • Το «παράθυρο» για επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης (growth stage private equity funds).

Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες με υποταμεία (που “τρέχουν” το EquiFund), τα οποία έχουν ξεκινήσει τις επαφές με υποψήφιες επιχειρήσεις.

Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων από τα ταμεία επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά.

Για την ελληνική οικονομία, το υπερταμείο εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα, στο μέτρο που του αντιστοιχεί, καθώς οι ενισχύσεις μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι επαναχρησιμοποιούμενες (revolving). Δηλαδή, τα χρήματα που επιστρέφονται δύνανται να επανεπενδύονται προς όφελος περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Τα ταμεία συνεπενδυτές ανά «παράθυρο»

Ηδη τα εννέα funds, που αναμένεται να επενδύσουν με την υποστήριξη του EquiFund, έχουν γίνει γνωστά.

Το «παράθυρο» καινοτομίας

Στην κατηγορία έρευνας και καινοτομίας, ήδη έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις τα funds Metavallon, Uni.Fund και Velocity.Partners.

Το Metavallon Fund ξεκινάει τη δράση του με περισσότερα από 31 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το EquiFund (συμμετοχή περίπου 85%) την Εθνική Τράπεζα και πάνω από 10 άλλους ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες (το υπόλοιπο 15%).

Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε αρχικά στάδια χρηματοδότησης (proof of concept, pre-seed και seed), δηλαδή επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν και μια επιχειρηματική ιδέα πριν γίνει επιχειρηματικό εγχείρημα αλλά και εταιρείες που κάπως έχουν προχωρήσει – οι πρώτες τοποθετήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 400.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Όπως συμβαίνει στο χώρο του VC/PE, οι εταιρείες που θα χρηματοδοτούνται σε πρώτη φάση μπορεί να στηριχτούν και στη συνέχεια αν πληρούνται κάποιοι όροι και υπάρχει τέτοια ανάγκη – άλλωστε, όπως με όλα τα funds ο ορίζοντας επένδυσης είναι μακροπρόθεσμος και υπάρχει η κοινή στόχευση επιχειρηματία και επενδυτή για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της επιχείρησης.

Το Uni.Fund, με αρχικό κεφάλαιο περίπου 30 εκατ., θα πραγματοποιεί επενδύσεις που κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται από 250 χιλ. ευρώ έως 1,5 εκατ. ευρώ σε pre-seed και seed startups, αλλά και follow-up χρηματοδοτήσεις. Θα δοθεί έμφαση σε καινοτόμες ιδέες, προϊόν έρευνας στα ιδρύματα της χώρας που μπορούν να μετουσιωθούν σε επιχειρηματικά εγχειρήματα.

To Velocity.Partners αναμένεται να διαχειριστεί 23 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις pre-seed και seed με ποσά από 30.000 με 120.000 ευρώ και σε seed 200.000 με 300.000 ευρώ, ενώ θα συνεχίζει να επενδύει και σε επόμενους γύρους.

Επίσης στο κομμάτι του Innovation δραστηριοποιείται και το Big Pi των Α. Δοξιάδη, B. Bolsens και Γ. Κασσελάκη με μέγεθος fund 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε seed capital επίπεδο θα κυμαίνονται στα 500.000 ευρώ και έπειτα μπορεί να φτάσουν έως και 5 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο «παράθυρο»- Επιχειρήσεις σε αρχικό στάδιο

Στο δεύτερο παράθυρο (early stage window), αυτό των επενδύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και που δραστηροποιούνται σε ΤΠΕ, έχουν γίνει γνωστά δύο funds, το Venture Friends 400W και το Marathon VC.

To συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα – με την εμπειρία της διαχείρισης του προγενέστερου fund (Venture Friends), επενδύει σε εταιρείες από το seed stage, όταν δηλαδή έχουν δημιουργήσει το προϊόν και έχουν τα πρώτα τους έσοδα, απευθύνονται σε μεγάλες παγκόσμιες αγορές και υποστηρίζονται από δυνατή ομάδα. Το Venture Friends 400W θα διαθέσει συνολικά 45 εκατ. ευρώ και στόχος είναι τεχνολογικές εταιρείες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Σχετικά με τα οφέλη της νέας πρωτοβουλίας, ο Γιώργος Δημόπουλος, Partner στο επενδυτικό σχήμα Venture Friends που ίδρυσε μαζί με τον Απόστολο Αποστολάκη, αναφέρει ενδεικτικά:

«Σίγουρα η επίδραση του EquiFund δεν μπορεί παρά να είναι θετική για την ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας έχει θετικό αντίκτυπο με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικά. Με την πάροδο του χρόνου η γνώση και ο πλούτος που δημιουργείται από την καινοτομία, διαχέεται στην οικονομία βελτιώνοντας το επίπεδο και ποιότητα ζωής για όλους μας» .

Όπως συμπληρώνει, «στο early stage window, δίνεται στην ουσία πρώτη φορά η δυνατότητα σε ελληνικά funds να κάνουν lead ακόμα και Series A γύρους χρηματοδότησης. Στο παρελθόν σαν VentureFriends I είχαμε κάνει lead σε δύο γύρους Series A, εξαντλώντας τις δυνατότητες μας. Πλέον με τo EquiFund, τέτοιου μεγέθους γύροι επένδυσης είναι στο investment scope του επενδυτικού μας ταμείου, με το οποίο θα μπορούμε να επενδύουμε μέχρι Series B».

Επίσης σε αυτή την κατηγορία θα επενδύσει και το Marathon VC, τα κεφάλαια του οποίου ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες και κυμαίνονται πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ -.

Το τελευταίο «παράθυρο»- Εταιρείς στο στάδιο ανάπτυξης

Στο τελευταίο παράθυρο προβλέπεται χρηματοδότηση για εταιρείες που βρίσκονται ήδη στο στάδιο ανάπτυξης.

Σε αυτή τη κατηγορία, όπως έχει γινεί γνωστό, θα δραστηριοποιηθούν το Elikonos 2 Sicar με ένα ποσό που θα φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις. Το συγκεκριμένο fund το διαχειρίζονται οι Π. Κατσούλας, Π. Παπαγεωργίου και T. Σολωμός. Eπίσης, το Synergia Hellenic Fund IV των Μ. Σαρρή, Σ. Παπαδάτου, Ν. Γκιούρα που εξειδικεύεται σε Private Equity για μικρο-μεσαίες επενδύσεις – το προσδοκώμενο μέγεθος του fund είναι 50 εκατ. ευρώ.

Όπως και το EOS Hellenic Renaissance Fund των Α. Ταμβακάκη, Λ. Πιλίτση και Γ. Παπαδόπουλου με προσδοκώμενο μέγεθος τα 100 εκατ. ευρώ.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.