Ίσως η καλύτερη εκδοχή ενός πολυαγαπημένου νηστίσιμου πιάτου, από τον Κιλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Γιώργο Μίλεση, με την προϋπόθεση ότι σας αρέσουν τα θαλασσινά.

Οι μέρες νηστείας είναι πολλές αν νηστεύετε όλη τη Σαρακοστή και οι πηγές πρωτεΐνης ελάχιστες: κάποιες φυτικές (σόγια, ταχίνι, ξηροί καρποί) και ελάχιστες ζωικές (θαλασσινά, που δεν έχουν αίμα).

Ανάμεσά τους, οι γαρίδες. Με πολλά οφέλη, χωρίς να επιβαρύνουν το σώμα με χοληστερόλη –αντίθετα με την κοινή αντίληψη– αλλά και τον περιορισμό του πιθανού αλλεργιογόνου για κάποιους.

Ωστόσο, για όσους τρώνε θαλασσινά και δεν έχουν αντίστοιχα προβλήματα τροφικών αλλεργιών, συνιστούν μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση στο ερώτημα «τι να φάω πάλι, από τη στιγμή που νηστεύω;».

Γι’ αυτό, σας δίνω μια πολύ καλή συνταγή για να φτιάξετε μια spicy εκδοχή της αγαπημένης γαριδομακαρονάδας. Σχετικά απλή στην εκτέλεση, δεν θα σας πάρει παραπάνω από μια ώρα να προετοιμάσετε ένα χορταστικό, θρεπτικό και νοστιμότατο πιάτο, χωρίς να «σπάσετε» τη νηστεία.

Κι όλα αυτά με 3,45 ευρώ ανά μερίδα!

Πικάντικη γαριδομακαρονάδα με ούζο και μπούκοβο (για 6 μερίδες)

1 πακέτο ζυμαρικά linguine

1 κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

6 κ. σούπας ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαργαρίνη (προαιρετικά)

60ml ούζο

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

250gr πολτό ντομάτας

1 κύβος ζωμού λαχανικών

1 πρέζα μπούκοβο

Φύλλα βασιλικού

1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι

αλάτι

πιπέρι


Οδηγίες

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Αφαιρούμε το κεφάλι και το κέλυφος. Μπορούμε να αφήσουμε την ουρά, βέβαια. Χαράσσουμε τη ράχη της γαρίδας προσεκτικά για να αφαιρέσουμε το έντερό της.

Ακολούθως φτιάχνουμε το ζωμό, με τα κεφάλια και τα κελύφη, τα οποία βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και ένα κύβο λαχανικών, σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό σε μια δεύτερη κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη, προς το παρόν.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι που έχει ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τις γαρίδες –που έχουμε προηγουμένως αλείψει με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι– για μισό λεπτό ανά πλευρά. Βάζουμε τις γαρίδες σε μια πιατέλα και τις αφήνουμε στην άκρη.

Στο τηγάνι πάλι, σοτάρουμε ψιλοκομμένο σκόρδο, κρεμμύδι και 1 πρέζα μπούκοβο με 2 κ.σ. λάδι για μισό λεπτό. Σβήνουμε με 60ml ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πολτό ντομάτας στο τηγάνι, μαζί με το ζωμό από τις γαρίδες. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προαιρετικά, προσθέτουμε 1 κ.σ. μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά το τηγάνι και σερβίρουμε σε πιατέλα με τις γαρίδες. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και φρέσκο κρεμμυδάκι.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα
Ενέργεια: 505 kcal, Πρωτεΐνη: 35,45 gr, Υδατάνθρακες: 44,89 gr, Λίπος: 18,46 gr εκ των οποίων 11,56 gr μονοακόρεστα λιπαρά και 2,8 gr κορεσμένα λιπαρά, Χοληστερόλη: 260 mg, Φυτικές ίνες: 3,26 gr

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
george@milessis.gr
www.milessis.gr
FB page: milessisgeorge

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.