Η κατάσταση που βιώνουν πλέον οι φορολογούμενοι είναι πρωτόγνωρη και γι’ αυτό αποφασίζουν βάσει των χρημάτων που έχουν στην τσέπη τους να πληρώνουν ή να αφήνουν απλήρωτους κάποιους φόρους.

Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις πλέον επιλέγουν τι θα πληρώσουν στην εφορία, πότε θα το πληρώσουν, αλλά και τι θα αφήσουν απλήρωτο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι πληρώνουν πρώτα τον ΦΠΑ, μετά τον ΕΝΦΙΑ και τελευταίο τον φόρο εισοδήματος, εφόσον τους έχουν απομείνει χρήματα.

Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ αγγίζει το 84%, του ΕΝΦΙΑ το 75% και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων το 62,07%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Ιανουάριο προστέθηκαν στη λίστα των οφειλών 766 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 693 εκατ. ευρώ είναι αμιγώς φορολογικά «φέσια».


Και επειδή χρέη και κατασχέσεις πάνε χέρι-χέρι, με το… καλημέρα η ΑΑΔΕ προχώρησε σε περίπου 17.000 νέες κατασχέσεις, με αποτέλεσμα 1.067.857 φορολογούμενοι να έχουν δεχθεί ήδη το… χάδι της εφορίας, ενώ η λίστα των φορολογούμενων που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία αριθμεί, πλέον, 4.107.315, δηλαδή περίπου 39.000 παραπάνω από το τέλος του 2017.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.