Διατηρεί η Νέα Δημοκρατία το μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, από 11 έως 13 Μαρτίου 2018.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοφηλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές, ενώ κρίνει αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5% (αμετάβλητη σε σχέση με την τελευταία μέτρηση), έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ (20%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 8% (7,5%), η Χρυσή Αυγή με 7,5% (7,5%), το ΚΚΕ με 5,5% (αμετάβλητο), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 1,5% αντίστοιχα (αμετάβλητο το ποσοστό και των δύο κομμάτων). ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ και Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν από 1%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 2,5%. Στο 21,5% συνολικά η αδιευκρίνιστη ψήφος, το λευκό/άκυρο, η αποχή και οι αναποφάσιστοι.

Ως προς τη σύνθεση της «γκρίζας ζώνης» [21,5%] (άθροισμα αδιευκρίνιστης ψήφου, λευκού, άκυρου και αναποφάσιστων), αυτή κατανέμεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 33%, ΝΔ 7%, Ένωση Κεντρώων 7%, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ 4%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 3%, Χρυσή Αυγή 2%, άλλο κόμμα 6%, λευκό/άκυρο/αποχή 31%.

Η πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων έχει ως εξής: ΝΔ 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 21,5%, Κίνημα Αλλαγής 8,5%, Χρυσή Αυγή 8%, ΚΚΕ 6%, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων από 2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΛΑΟΣ, Ελληνική Λύση από 1%, άλλο κόμμα 3,5%, αναποφάσιστοι 7%, δεν ξέρω/δεν απαντώ 6%.

Συσπειρώσεις

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζεται και από τις συσπειρώσεις των δύο κομμάτων. Συγκεκριμένα, η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 49%, με το 13% των ψηφοφόρων του τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετακινείται προς τη ΝΔ, το 6% προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 5% προς τη Χρυσή Αυγή. Παράλληλα το 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 5% σκέφτεται την αποχή και το 4% το λευκό/άκυρο.

Αντίστοιχα, η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 80%, με μόλις το 5% των ψηφοφόρων της να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.


Μεγάλο είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης. Εκεί, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 55% (59% στην προηγούμενη μέτρηση) και ο ΣΥΡΙΖΑ 23% (αμετάβλητο).

Πρόωρες εκλογές

Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι πολίτες εμφανίζονται σε ποσοστό 50% (36% απαντά πως θέλει κάλπες στο τέλος τη κυβερνητικής θητείας, το 14% θέλει κάλπες αργότερα), ενώ το 37% θέλει τη διενέργεια εκλογών άμεσα.

Καταλληλότητα

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το 31% (32%), ενώ το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται σε 22% (24%). Πάντως, υψηλό παραμένει το ποσοστό που απαντά «κανένας από τους δύο», και το οποίο ανέρχεται σε 39% (41%).

Οι Έλληνες στρατιωτικοί

Το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι σημαντικό το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών (62% πολύ σημαντικό, 16% αρκετά σημαντικό). Από την άλλη, μόλις το 3% πιστεύει πως το ζήτημα δεν είναι σημαντικό, (2% λίγο σημαντικό, 1% ασήμαντο).


Σε αυτό το πλαίσιο, το 51% των αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα (30% σίγουρα αρνητικά, 21% μάλλον αρνητικά), ενώ το 32% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις κινήσεις που έγιναν. (21% μάλλον θετικά, 11% σίγουρα θετικά). Μάλιστα, αρνητικά αξιολογεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το 29% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.