Τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές, όπου κανένας συνασπισμός ή κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις.

Όλοι πρέπει να έχουν μια «αίσθηση ευθύνης» και να σκεφτούν το καλό του τόπου και των πολιτών, είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα σε μια αποστροφή της ομιλίας του σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης ο Ματαρέλα τόνισε: «Έχουμε ανάγκη – κι αυτό αφορά όλους- αυτής της στάσης: της αίσθησης ευθύνης ώστε να γνωρίζουμε να βάζουμε στο επίκεντρο το γενικό συμφέρον της χώρας και των πολιτών της».

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο προκάτοχός του στο αξίωμα, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη κρίση» που απαιτεί να προτάξουν όλοι το «κοινό συμφέρον».

Οι ζυμώσεις στο περίπλοκο μετεκλογικό τοπίο της Ιταλίας συνεχίζονται με τη Λέγκα του Βορρά να αναζητεί σε άτυπες επαφές με «αντάρτες» του Δημοκρατικού Κόμματος, που διαφωνούν με την άποψη του Ματέο Ρέντσι ότι το κόμμα πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση, στήριξη για μια ευρεία κυβερνητική συμμαχία. Έως και 40 βουλευτές του PD εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν μια κυβέρνηση υπό τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής, όπως την αποκάλεσε, συμφωνίας με την Κεντροαριστερά ή το Κίνημα 5 Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και διεκδικεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Δεν σκέφτομαι συμφωνίες με κόμματα», είπε ο Σαλβίνι. «Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα, που θα παρουσιάσουμε στους βουλευτές στο κοινοβούλιο. Σε κάποια σημεία θα δούμε ποιος θα μας προσφέρει χείρα βοηθείας και ποιος θα πει όχι».

 

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.