Τρίτη και… 13 αναμένεται να βγει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για το MEGA. Σε πρώτη φάση η ανεξάρτητη Αρχή έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας (12/3) στους εκπροσώπους του τηλεοπτικού σταθμού της Μεσογείων για να καταθέσουν αναλυτικό υπόμνημα σχετικά με το αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της «Τηλέτυπος» να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα του καναλιού, από τον Οκτώβριο του 2016, μη ενημερωτικό κι εξ αυτού να συνεχίσει να εκπέμπει κανονικά μέχρι τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Την «Τηλέτυπος» εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Κωνσταντινίδης, ενώ αριθμό εργαζομένων (κυρίως διοικητικούς) του MEGA εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Κλοκοτάρας. Το ΕΣΡ έκανε δεκτό αίτημα εκπροσώπων των εργαζομένων του καναλιού (διοικητικών, τεχνικών και δημοσιογράφων) να παραστούν στη συνεδρίαση χωρίς δικαίωμα παρέμβασης αλλά ως παρατηρητές.

Ήταν εμφανές ότι οι εκπρόσωποι της «Τηλέτυπος» δεν ήταν έτοιμοι να παράσχουν διευκρινίσεις ή διασφαλίσεις για οποιοδήποτε ζήτημα έθεταν τα μέλη του ΕΣΡ, αφού η κίνηση να καταθέσουν αίτημα για να χαρακτηριστεί μη θεματικό κανάλι το MEGA αποφασίσθηκε μόλις χθες (4/3) έπειτα από σχετική επιστολή του βασικού μεγαλομετόχου Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας του «Αλτερ Εγκο», στο Δ.Σ. του τηλεοπτικού σταθμού.


Η σχετική επιστολή θα κατατεθεί στο ΕΣΡ με το υπόμνημα της «Τηλέτυπος» όπου αναμένεται να περιλαμβάνεται και η απάντηση του Δ.Σ. της εταιρείας στον Β. Μαρινάκη. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε ότι με τον Β. Μαρινάκη συμφωνεί και ένας άλλος μέτοχος, προφανώς εννοώντας τον Γιάννη (Τζίγγερ) Βαρδινογιάννη, καθώς ο έτερος Ιβάν Σαββίδης -ο οποίος βέβαια έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του στην Elenovo, εταιρεία κυπριακών συμφερόντων-, βρίσκεται εκτός των συγκεκριμένων εξελίξεων για το MEGA.

Το αίτημα πάντως υποστηρίχθηκε και από τον νομικό εκπρόσωπο εργαζομένων, ενώ σε ερώτηση μέλους του ΕΣΡ γιατί δεν διεκδικούν την έβδομη άδεια εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα ο κ. Κωνσταντινίδης αρκέστηκε να πει ότι το Δ.Σ. του MEGA διερευνά μόνο τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις θεματικές άδειες. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμα επιχειρηματικό πλάνο για τη λειτουργία του καναλιού ως μη ενημερωτικού και ότι έχει δοθεί εντολή προσαρμογής του σχεδίου που αρχικά είχε εκπονηθεί για τη συνέχιση του MEGA ως γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα.

Όταν μέλος της ανεξάρτητης Αρχής σημείωσε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για τους μη ενημερωτικούς σταθμούς θα πρέπει να διαθέτει προσωπικό τουλάχιστον 50 ατόμων ο νομικός εκπρόσωπος της «Τηλέτυπος» εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μικρό αριθμό υποθέτοντας όπως είπε ότι πιο ρεαλιστικός αριθμός, για τη λειτουργία ενός θεματικού καναλιού εθνικής εμβέλειας, είναι 100 με 150 εργαζόμενοι, αλλά επιφυλάχθηκε καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη ακόμη.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι το κανάλι δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να προσκομίσει φορολογική, ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα σημειώνοντας ότι αδυνατεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων καθώς δεν έχει εκπονηθεί σχετικό επιχειρηματικό σχέδιο, ενώ πρόσθεσε ότι καταβλήθηκαν επιλεκτικά σε ορισμένους εργαζόμενους δύο μισθοί χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.


Στη συνεδρίαση συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη το μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Πλειός (καθηγητής τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών) ενώ απουσίαζε άλλο μέλος του συμβουλίου, ο Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας).

 

Σωτήρης Μανιάτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.