Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Καρπερού Γρεβενών, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του Ναού και όλο το εκκλησίασμα έψαλλε το «Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών».


Την Κυριακή αυτή, εορτάζουμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας απέναντι στους εικονομάχους και το κορυφαίο γεγονός της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, τον υιό της Μιχαήλ τον Γ΄ και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μεθόδιο τον Ομολογητή.

Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια.

Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ. Βασίλειος).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.