«Δεν υπάρχουν νέα… Δεν έχουμε πει ποτέ συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα… Δεν έχω ημερομηνία για το πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Χρέος και θα βγάλουμε Έκθεση».

Με αυτά τα τρία «δεν», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε την εικόνα ότι οι δίδυμες συζητήσεις για «επόμενη ημέρα» και Χρέος δεν έχουν ωριμάσει ακόμα, αναμένοντας έναν καταλύτη.

Είναι πολλοί εκείνοι που εκτιμούν στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο ότι αυτός ο καταλύτης δεν μπορεί να είναι άλλος από τη νέα γερμανική κυβέρνηση και το νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αφού και οι πέτρες γνωρίζουν ότι αν δεν πάρει θέση το Βερολίνο, δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη στο ελληνικό ζήτημα, ειδικά από τη στιγμή που οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν από το γερμανικό Κοινοβούλιο και θα σημαδέψουν τουλάχιστον την επόμενη 10ετία στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δεν γνωστοποίησε καν την ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου στην Αθήνα, παρά το ότι από ευρωπαϊκές πηγές έχει γίνει γνωστό ότι θα έχουμε μια επίσκεψη- αστραπή στις 26 του μήνα. «Η ανακοίνωση του Eurogroup του Ιανουαρίου επιτάχυνε τις συζητήσεις για το Χρέος», αρκέστηκε να δηλώσει ο αξιωματούχος του Ταμείου, την ώρα που οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο περιβόητος «γαλλικός μηχανισμός», που συνδέει την πορεία του ΑΕΠ με την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κεντρικό κομμάτι αυτού του μηχανισμού μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «τεχνικό», αλλά στην πραγματικότητα απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται καίριες για τη στήριξη της ανάπτυξη, το εύρος της ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης και τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά.

«Συμμετέχουμε ενεργά… ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα» σημείωσε ο Τ. Ράις, ξεπερνώντας με… ντρίπλα και το ερώτημα αν το ΔΝΤ βλέπει την Ελλάδα ως «πάτημα» για να διατηρήσει την παρουσία του στην Ευρώπη. «Υπηρετούμε τα αιτήματα των μελών μας. Το κάνουμε πάντα», αρκέστηκε να δηλώσει ο αξιωματούχος του Ταμείου, σημειώνοντας ότι όπως σε όλες τις περιπτώσεις, το Ταμείο ακόμα και μετά τη λήξη των προγραμμάτων βοηθά τα μέλη του με τις Εκθέσεις του άρθρου 4. Αυτή η επισήμανση έγινε μετά από ερώτηση για το ρόλο που μπορεί να έχει το Ταμείο στην περίοδο επιτήρησης μετά από τον Αύγουστο…

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.