Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, για ολιγοήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών αλλά και η πορεία υλοποίησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με το ΑΠΕ, θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα, για τις τελικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και το «ελληνικό πρόγραμμα», το οποίο θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και το είδος εποπτείας που θα υπάρχει.

Το «ελληνικό πρόγραμμα», θα έχει διάρκεια περίπου 5 έτη, με δύο βασικά στελέχη, το αναπτυξιακό και το κοινωνικό, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες στο ΑΠΕ.

Το πρώτο σκέλος θα περιλαμβάνει θέματα όπως:

  • Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)
  • Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)
  • Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.

Στο κοινωνικό σκέλος από την άλλη θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

Σε ό,τι αφορά τη μετά μνημόνιο εποχή, η εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταξύ άλλων θα αφορά, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες:

  • Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
  • Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)
  • Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά το χρέος, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι έως το Eurogroup του Ιουνίου, ή λίγο αργότερα, θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους Θεσμούς. Αλλά, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και τα εναπομείναντα 88 προαπαιτούμενα.

Στη συνομιλία τους με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι παράγοντες της κυβέρνησης επισημαίνουν πως στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα υπάρχουν και πέντε «αγκάθια», τα οποία, όμως, μπορούν να επιλυθούν εύκολα, κυρίως εάν δεν τηρήσει σκληρή στάση το ΔΝΤ.

Τον Μάιο προς Ιούνιο θα γίνει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά (τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο για το 2019 και 2020, καθώς και για τα αντίμετρα). Η ελληνική πλευρά έχει ως «άσο στο μανίκι» το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος, το οποίο υπολογίζουν σε 4% του ΑΕΠ (ή 2,9% του ΑΕΠ μετά την αφαίρεση του κοινωνικού μερίσματος και του «μαξιλαριού ασφαλείας»). Ωστόσο, έως τώρα το ΔΝΤ κάνει συστηματικά πολύ πιο χαμηλές προβλέψεις.

Στα υπόλοιπα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών (η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να πληγούν μικρομεσαίες περιοχές της χώρας), η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη» (με την κυβέρνηση να ζητεί ενίσχυση της προστασίας των δανειοληπτών), η προώθηση «καυτών» ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, λιγνιτικές μονάδες) και η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.