«Παράθυρο» να σπεύσουν στις εφορίες για να ανοίξουν ξανά τα βιβλία τους,
εάν έκαναν διακοπή εργασιών στην εφορία μέχρι και το 2017, ανοίγει για χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στην ρύθμιση χρεών με τις 120 δόσεις προς το δημόσιο.

Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει αρχές της επόμενης εβδομάδας (την Τετάρτη το πιθανότερο) και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δημοσίευσε αναλυτικό οδηγό για τους ενδιαφερόμενους. Εκεί διαφαίνεται ότι μπορούν να καταθέσουν αίτηση ακόμα και όσοι δηλώσουν τώρα επανέναρξη εργασιών στην εφορία, πληρώνοντας φυσικά και το αντίστοιχο τέλος επιτηδεύματος κάθε μήνα που παραμένουν ανοικτοί. Εκτιμάται ότι η διαδικασία συμπλήρωσης και εξέτασης της αίτησης θα κυμαίνεται από δέκα έως μέρες ή έως ένα μήνα, στις περισσότερες περιπτώσεις.


Στις οδηγίες αυτές αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στη ρύθμιση εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον δεν έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα «εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών».

Ένα άλλο «tip» που προκύπτει από τις οδηγίες αυτές είναι ότι αν κάποιος χρωστά πάνω από 50.000 ευρώ στο δημόσιο, θα μπορεί να εξοφλήσει εφάπαξ ένα μέρος της οφειλής ώστε να μειωθεί στα 50.000 για να μπορέσει να καταθέσει αίτηση.

Στην ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις σε εφορία και Ταμεία, εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα) που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα. Περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών που, ενδεικτικά, κατονομάζονται είναι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα.

Ακολουθεί ολόκληρος ο οδηγός χρεών για ελεύθερους επαγγελματίες.


newmoney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.