Πώς θα σας φαινόταν αν ο εργοδότης σας σάς υποχρέωνε να φοράτε ένα βραχιολάκι που θα καταγράφει κάθε σας κίνηση;

Αν παρακολουθεί πόσην ώρα σταματήσατε για να ξύσετε το κεφάλι σας, ή να πάτε στην τουαλέτα και με μικρές δονήσεις να σας ενημερώνει ότι κάνετε κάτι λάθος;

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας βγαλμένο απ’ το μυαλό ενός Τζορτζ Όργουελ ή ενός Άλντους Χάξλεϊ, αλλά σύντομα μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα για τους εργαζομένους στις αποθήκες της Amazon ανά την υφήλιο. Η μεγαλύτερη στον κόσμο – από την άποψη του κύκλου εργασιών – εταιρεία πώλησης αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου κατοχύρωσε δύο πατέντες για ένα τέτοιο «έξυπνο» ηλεκτρονικό βραχιόλι, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του ή να υποχρεώσει τους υπαλλήλους της να το φορούν. Εκείνο, όμως, που είναι γνωστό είναι ότι η Amazon αρέσκεται να πειραματίζεται στις εγκαταστάσεις της με τα νέα τεχνολογικά προϊόντα προτού τα διαθέσει στην παγκόσμια αγορά.

Στην αίτηση κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας, που είχε υποβάλει το 2016, η Amazon ανέφερε ότι σκοπός του ηλεκτρονικού βραχιολιού είναι να παρακολουθεί αν οι αποθηκάριοι βάζουν τα χέρια τους στα σωστά ράφια, ώστε να τους «διορθώνει» σε περίπτωση λάθους και να τους καθοδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση και θέση των προϊόντων, για να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος -χρήσιμος στη λήψη παραγγελιών και το πακετάρισμα για την έγκαιρη παράδοση-. Με άλλα λόγια οι υπάλληλοι θα μπορούν με την καθοδήγηση του βραχιολιού να εκτελούν ταχύτερα τις παραγγελίες.

Όμως η νέα αυτή τεχνολογική εφαρμογή έχει σκορπίσει μεγάλη ανησυχία καθώς οι επικριτές της κάνουν λόγο για παραβίαση της ιδιωτικότητας, άλλο ένα μέτρο αστυνόμευσης των εργαζομένων που μπορεί να καταλήξει στο να αντιμετωπίζονται οι υπάλληλοι όχι ως άνθρωποι, αλλά ως ρομπότ.

«Η Amazon έχει επαξίως κερδίσει τη φήμη εταιρείας που μετατρέπει τους πενιχρώς αμειβόμενους υπαλλήλους της σε ανθρώπινα ρομπότ που δουλεύουν στο πλευρό πραγματικών ρομπότ, εκτελώντας επαναληπτικές μηχανικές κινήσεις στο πακετάρισμα στον λιγότερο δυνατό χρόνο», σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Πρώην και νυν εργαζόμενοι στην εταιρεία, λένε ότι η Amazon έχει ήδη χρησιμοποιήσει μια παρόμοια τεχνολογία παρακολούθησης στις αποθήκες της και δεν θα εκπλαγούν διόλου αν υποχρεώσει τους υπαλλήλους της να φορέσουν τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια…

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.