Οι ειδικοί του krasiagr.com «ξαναχτυπούν» με στόχο αυτή τη φορά όσους έχουν μεγάλη αγάπη, αλλά μικρή εμπειρία στο κρασί

Το κρασί πρέπει να είναι μια απλή υπόθεση, για να μπορεί παράλληλα να είναι και απολαυστικό για όλους. Αν σας αρέσει το κρασί και είστε αρχάριος σε αυτό τον κόσμο, σας δίνουμε τις βασικές οδηγίες για να ξεκινήσετε, από το πώς να βρείτε καλά και οικονομικά κρασιά, μέχρι πώς να τα αποθηκεύσετε.

Επενδύστε σε αξιοπρεπή ποτήρια
Ψάξτε για ποτήρια μεσαίου μεγέθους, τα οποία είναι αρκετά ευπροσάρμοστα για όλα τα κρασιά. Καλό είναι επίσης να είναι λεπτοκαμωμένα, γιατί η γεύση του κρασιού είναι καλύτερη. Για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο σε καλή κατάσταση είναι να τα πλένετε στο χέρι ή αν θέλετε το πλυντήριο πιάτων καλύτερα να τα βάζετε στο πάνω πάνω ράφι, για να μην έχουν κίνδυνο να σπάσουν.

Αποκτήστε κάποια απαραίτητα εργαλεία κρασιού
Πολύ χρήσιμοι είναι κάποιοι σωλήνες για μπουκάλια κρασιού γεμάτοι με τζελ, που μπορείτε να έχετε στον καταψύκτη και να παγώνετε γρήγορα όταν χρειαστεί, τα κρασιά που θέλετε να σερβίρετε.  Επίσης, αγοράστε ένα καλό και άνετο ανοιχτήρικρασιού, όποιο σας βολεύει καλύτερα. Xρήσιμα είναι και τα gadget που σας επιτρέπουν να βγάζετε ποσότητα κρασιού από ένα ακριβό μπουκάλι, χωρίς να το ανοίγετε (όπως το Coravin) .

Επιλέξτε για το σπίτι κάποια ευπροσάρμοστα κρασιά που ταιριάζουν με φαγητά
Το Sauvignon Blanc, η Μαλαγουζιά και το ελαφρώς περασμένο από βελανιδιά Chardonnay είναι ευπροσάρμοστα λευκά, ενώ τα Αγιωργίτικα, Merlot και Rioja είναι φιλικές προς το φαγητό επιλογές για όσους αγαπούν τα κόκκινα. Τα κρασιά του σπιτιού δεν πρέπει να είναι ακριβά -θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα να ανοίγετε ένα μπουκάλι για να πιείτε μια Τετάρτη βλέποντας ταινία ή ένα Σάββατο βράδυ με φίλους.


Διατηρήστε το κρασί σας σε μια σκοτεινή, ήσυχη θέση
Το χειρότερο μέρος για την αποθήκευση του κρασιού είναι στην κορυφή του ψυγείου, όπου η θερμότητα και οι δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο. Τοποθετήστε καλύτερα το κρασί σε ένα ράφι μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς άμεσο ηλιακό φως. Εάν δεν έχετε τέτοιο χώρο, αποθηκεύστε το κρασί στο πιο δροσερό και πιο σκοτεινό μέρος του διαμερίσματός σας –π.χ. μια ντουλάπα, απαλλαγμένη όμως από οποιαδήποτε μυρωδιά που θα μπορούσε να επηρεάσει το κρασί (π.χ.ναφθαλίνη κ.ά.).

Κρατήστε σημειώσεις
Αν βρείτε ένα κρασί που απλά λατρεύετε, σημειώστε τις λεπτομέρειες σε ένα σημειωματάριο ή στο smartphone σας. Σημειώστε τον παραγωγό, το κρασί, το όνομα του κρασιού, την τιμή αγοράς, το άρωμα και τις γεύσεις, καθώς και τη συνολική σας εντύπωση («ήταν πλούσιο και λεμονάτο και ταίριαξε  πολύ καλά με τη σαλάτα Caesar με κοτόπουλο στη σχάρα»). Υπάρχουν επίσης εφαρμογές όπως το Vivino και το Delectable που σας επιτρέπουν να δείτε πληροφορίες για το κρασί που επιλέγετε ή να δοκιμάσετε νέους οίνους  με βάση τον τύπο και την τιμή.

Γίνετε φίλοι με τους υπαλλήλους της τοπικής κάβας
Προσθέστε τον εαυτό σας στη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του καταστήματος για να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις και τις πωλήσεις στο κατάστημα. Παρακολουθήστε ελεύθερες γευστικές δοκιμές για να «δοκιμάσετε πριν αγοράσετε». Ζητήστε να σας κάνουν προτάσεις κρασιού -οι υπάλληλοι χαίρονται να μοιράζονται με τους πελάτες τα μεγάλα τους ευρήματα. Τέλος, επωφεληθείτε από τις συχνές εκπτώσεις που κάνουν οι κάβες στα μέλη τους για να φτιάξετε σιγά σιγά τη συλλογή κρασιού σας.

Μην σνομπάρετε τα οικονομικά κρασιά
Δεν υπάρχει έλλειψη σε κρασιά που κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ. Αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε και κρασιά κάτω από αυτό το budget τα οποία έχουν πολύ ωραία γεύση. Για παράδειγμα, τα γαλλικά κρασιά της περιοχής Languedoc είναι εξαιρετικά -και τα λευκά και τα κόκκινα και τα ροζέ- και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της ίδιας χώρας. Τα κρασιά τηςνοτίου Αμερικής είναι επίσης value for money αλλά και πολλές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα προσφέρονται σε πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.


Μην σταματάτε να δοκιμάζετε καινούργιες γεύσεις
Συνεχίστε να δοκιμάζετε. Η δοκιμή είναι το κλειδί για την εκμάθηση του κρασιού. Συνεχίστε λοιπόν να δοκιμάζετε νέους οίνους και μην κολλάτε με δοκιμασμένα και αγαπημένα. Πειραματιστείτε στον κόσμο του κρασιού!

krasiagr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.