Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα ποσοστά όσων αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου «Παρασκεύοπουλου» σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή προς τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, Μάξιμο Χαρακόπουλο, το 2016 οι αποφυλακίσεις με τι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου έφτασαν τους 4027 ενώ το 2017 (μέχρι τις 10/11) τις ευεργετικές διατάξεις χρησιμοποίησαν 4017 κρατούμενοι εκτινάσσοντας τον συνολικό αριθμό των αποφυλακισθέντων με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου στους 10.210.


«Η ψήφιση του νομου 4322/2015 υπήρξε συνειδητή πολιτική επιλογή συνέχεια της ήδη ασκούμενης επι δεκαετίες που στόχευε στην άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών και ήταν επιλογή ανάγκης» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντηση του ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι ο Ν 4322/2015 εξυπηρέτησε περαιτέρω την αποκλιμάκωση της ποινικής καταστολής με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και την εισαγωγή ευνοικών ρυθμίσεων για ευάλωτες ομάδες κρατουμένων καθώς και για ανήλικούς παραβάτες. «Η νομοθέτηση σε αυτή την κατεύθυνση με τους βελτιωμένους νόμους που ακολούθησαν θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη καθώς έχει διατηρήσει τον αριθμό των κρατουμένων σε επίπεδα που το σωφρονιστικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί με επάρκεια ενώ ταυτόχρονα δεν έχει επιφέρει πλήγμα στην δημόσια ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών» συμπληρώνει ο Σ. Κοντονής.

Αννα Καραβοκύρη στα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.