Όπου μπαίνει δίνει μια ευχάριστα πικάντικη, ελαφρώς καυτερή γεύση. Και όσο εσείς το απολαμβάνετε με κλειστά τα μάτια, αυτό βοηθά και τον οργανισμό σας σε πολλά επίπεδα.

Ειδικά αν είστε φαν των μπαχαρικών, τότε σίγουρα αν ψάξουμε την κουζίνα σας θα το βρείτε (είτε στο ψυγείο, στην φρέσκια εκδοχή του, είτε στο ντουλάπι, στην αποξηραμένη εκδοχή του).

Μπορεί να μην είναι ένα συστατικό που συναντάμε συχνά στην ελληνική διατροφή, αλλά, ομολογουμένως, όσοι το δοκιμάζουν δύσκολα το βγάζουν από τη διατροφή και τη μαγειρική τους. Ταιριάζει τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα και δεν χρειάζεται πάνω από 1 κουταλιά του γλυκού για να χαρίσει στον ουρανίσκο σας μεγάλες στιγμές απόλαυσης.

Ο λόγος για το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, το οποίο μας έρχεται από την Ανατολή και συγκεκριμένα την Κίνα, αλλά, πλέον, εύφορα εδάφη για την καλλιέργεια του είναι και αυτά της δυτική Αφρικής και την Καραϊβικής.

Μπαίνει σε μαγειρευτά (κυρίως λεμονάτα), αλλά και σε γλυκές δημιουργίες όπως μπισκότα, ροφήματα κρέμες, κέικ, ακόμα και μπάρες δημητριακών δίνοντας μια όξινη, αλλά ταυτόχρονα γλυκιά και πιπεράτη γεύση. Το συστατικό που του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική γεύση ονομάζεται τζιντζερόλη. Εκτός από το να μας ικανοποιεί γευστικά, περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

Ποιες είναι αυτές; Πάμε να δούμε.

Ηρεμεί το στομάχι 

Νιώθετε ανακατωσούρα ή έντονη δυσπεψία; Πίνοντας ένα ρόφημα μέσα στο οποίο θα έχετε βάλει και λίγο φρέσκο τζίντζερ να βράσει θα ανακουφιστείτε.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος 

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, χρώμιο και ψευδάργυρο, επαναρυθμίζει την  κυκλοφορία του αίματος.

Έχει αντικαρκινική δράση

Από παλαιότερες έρευνες, έχει βρεθεί ότι μπορεί να ανατρέψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που προσβάλλουν το παχύ έντερο, τις ωοθήκες (στις γυναίκες) και τον προστάτη (στους άντρες).

Επιταχύνει το μεταβολισμό Ερευνα του Πανεπιστημίου Laval του Κεμπέκ του Καναδά, έχει αποδείξει ότι, μαζί με την κανέλα και το πιπέρι, βρίσκεται ανάμεσα στα μπαχαρικά που συμβάλλουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους και συστήνουν να καταναλώνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως.

Μειώνει την κακή χοληστερόλη
Και κατ’ επέκταση το ρίσκο καρδιακών επεισοδίων. Και δεν χρειάζεται να καταναλώσετε πολύ, αρκεί μια μικρή ποσότητα στο φαγητό!

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Βοηθά πληγές και τραύματα να επουλωθούν πιο γρήγορα. Μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με λίγο νερό και 1-2 κ.γ. τζίντζερ και να το εφαρμόσετε τοπικά στο σημείο του δέρματος που εντοπίζετε τη φλεγμονή.

Ανακουφίζει από κρυολογήματα, πονόλαιμο, ιώσεις

Θέλετε να φτιάξετε ένα πανίσχυρο ρόφημα; Βράστε νερό, τρίψτε λίγο τζίντζερ, στίψτε λίγο λεμόνι και ρίξτε 1 κ.γ. μέλι. Ανακατέψτε και απολαύστε. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε και ένα φακελάκι από το αγαπημένο σας τσάι.

 

 

 

bovary

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.