Οσο περισσότερο χρόνο καπνίζει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης ζημιάς στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.

Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας που προκαλεί το κάπνισμα.

Και μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη οι πρώην καπνιστές που ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσαν να επιταχύνουν την ίαση τον πνευμόνων τους που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα.

Υπάρχουν δύο τροφές που αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους των πρώην καπνιστών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως όσοι καπνιστές που έχουν κόψει το κάπνισμα και ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σεντομάτες και φρούτα, ιδίως μήλα, έχουν καλύτερες πιθανότητες να αποκαταστήσουν την πνευμονική τους λειτουργία που έχει επηρεαστεί από το κάπνισμα.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του European Respiratory Journal και αναφέρει ότι οι πρώην καπνιστές που καταναλώνουν περισσότερες τομάτες και μήλα σε μία συχνή βάση άργησαν να εμφανίσουν δυσλειτουργίες στους καταπονημένους πνεύμονές τους, κατά περίπου 10 χρόνια. 

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, τρία μήλα ή δυο φρέσκες ντομάτες τη μέρα, μπορούν να αναστρέψουν τις βλάβες που έχει προκαλέσει το χρόνιο κάπνισμα, δέκα χρόνων και άνω, στον οργανισμό.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Βανέσσα Γκαρσία-Λαρσεν, σημείωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης των πνευμόνων, ακόμα και αν κάποιος δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι.

Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών.

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.