Οδηγός επιβίωσης στη … φρενίτιδα του ρεβεγιόν -Μικρές οδηγίες για τις γιορτές

Πώς θα σας φαινόταν άραγε αν κάποιος σας έλεγε ότι το αν θα είστε τελικά μόνη ή μόνος τις γιορτινές μέρες που έρχονται εξαρτάται από την ερωτική σας νοημοσύνη; Ενδεχομένως να σας ξάφνιαζε! Ίσως ακόμα να σας έδινε μια ευκαιρία αυτοβελτίωσης στο κυνήγι αναζήτησης ερωτικού συντρόφου, μέσα από παρατηρήσεις που αφορούν το δικό σας I.Q.

Φανταστείτε τον εαυτό σας μόνη ή μόνο σε ένα πάρτυ. Η προσοχή σας πέφτει σε κάποιον ή κάποια που στέκεται δίπλα σας. Καθώς πλησιάζετε στο μπουφέ για να πάρετε ένα ποτό, έχετε αποφασίσει, μόλις σε μερικά δευτερόλεπτα, αν ενδιαφέρεστε ή όχι για το πρόσωπο αυτό. Πάνω σε ποια βάση όμως πήρατε αυτή την απόφαση; Έπαιξε ρόλο η εμφάνιση; Η προσωπικότητα; Η συμπεριφορά του; Ή κάτι άλλο;

Η απόφαση των περισσοτέρων ανθρώπων γίνεται υποσυνείδητα ή συνειδητά με βάση την εξωτερική εμφάνιση. Η έλξη από αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο του φλερτ, για την έναρξη μιας σχέσης και για τα πρώτα της βήματα. Παρόλα αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι βαθύτερο από την εξωτερική εμφάνιση που μας ελκύει σε κάποιον. Η εμφάνιση σε υποσυνείδητο επίπεδο μπορεί να είναι τόσο σημαντική για μας, που τελικά τείνουμε να αποδώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε σε κάποιον που μας αρέσει. Η υπόθεση ότι οι ελκυστικοί άνθρωποι έχουν πιο θετικά ή επιθυμητά κοινωνικά χαρακτηριστικά από τους μη ελκυστικούς ανθρώπους ονομάζεται Halo effect.


Ένα άλλο βασικό ζήτημα που σχετίζεται με την ερωτική νοημοσύνη είναι τα θέματα οικειότητας, που αφορούν στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες. Όλοι μας έχουμε προσέξει με πόση ευκολία ορισμένα άτομα αναπτύσσουν οικειότητα σε ελάχιστο χρόνο. Συναντούμε ανθρώπους για τους οποίους υποθέτουμε ότι γνωρίζονται μήνες ή χρόνια και ύστερα διαπιστώνουμε ότι γνωρίστηκαν πριν από λίγα λεπτά ή λίγες μέρες. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που για να γνωριστούν με κάποιο άλλο άτομο, να ξανοιχτούν σε συζήτηση, να μάθουν λεπτομέρειες για τη ζωή του, να ανταλλάξουν απόψεις και να γίνουν φίλοι ή εραστές χρειάζονται μήνες ή χρόνια. Η ανάπτυξη οικειότητας σχετίζεται άμεσα με θέματα επικοινωνίας. Και τα τελευταία συνδέονται άμεσα με στοιχεία υψηλής αυτοεκτίμησης και σιγουριάς του κάθε ατόμου.

Ένας άλλος παράγοντας που παρεμβαίνει στις ερωτικές σχέσεις είναι η γνωστή, από παλιά, τέχνη του φλερτ, που επανέρχεται στην επικαιρότητα με την έννοια της ερωτικής νοημοσύνης και τις παραμέτρους μελέτης της, βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές. Υπάρχει άραγε συμμετοχή της νοημοσύνης στο φλερτ; Η νοητική ικανότητα για φλερτ, για ερωτοτροπία και επίδειξη καθώς και ο σεξουαλικός ανταγωνισμός αποτελούν στοιχεία της ερωτικής νοημοσύνης. Δουλεύει στις προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε, να διατηρήσουμε, να συντονίσουμε και να τερματίσουμε τις ερωτικές μας σχέσεις.
Μπορούμε άραγε να ενισχύσουμε ή να βελτιώσουμε την ερωτική μας νοημοσύνη; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι, αν αποφασίσουμε να το προσπαθήσουμε! Αρχικά χρειάζεται να εντοπίσουμε τα αδύνατα σημεία μας. Χαμηλή αυτοεκτίμηση; Έλλειψη οικειότητας; Δυσκολία διαχείρισης μιας ερωτικής σχέσης; Δυσκολία να προβάλουμε τον εαυτό μας σαν υποψήφιο ερωτικό σύντροφο; Έλλειψη ασφαλούς περιβάλλοντος για να αναζητήσουμε μία ερωτική σχέση;
Η συνεργασία με ομάδα ειδικών μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μικρές οδηγίες για τις γιορτές

  • Οι γιορτές με την άνεση χρόνου που προσφέρουν ίσως είναι η κατάλληλη εποχή για να μιλήσετε με τον εαυτό σας! Γιατί είσαστε μόνη-ος σας; Θέματα ερωτικής νοημοσύνης; Απογοήτευση και εσωστρέφεια; Χαμηλή αυτοεκτίμηση; Δεν τολμάτε να διεκδικήσετε μια σχέση; Γιατί κάποιοι άλλοι τα καταφέρνουν; Τι κυνηγάτε τελικά; Συντροφικότητα ή σεξουαλικότητα; Ή μήπως όλο το πακέτοΜπορείτε να διατυπώσετε ειλικρινά τα «θέλω» σας και να ακούσετε με προσοχή τα «θέλω» του άλλου; Οι στόχοι σας είναι λογικοί ή υπερβολικοί; Σας προβληματίζει η εμφάνισή σας; Τι κάνατε για να τη βελτιώσετε; Αν αναζητείτε ζεστασιά σε μια σχέση είσαστε σε θέση να την ανταποδώσετε;
  • Δημιουργήστε μόνοι σας. Φτιάξτε τώρα στις γιορτές μικρά πράγματα με τα χέρια σας, για να τα προσφέρετε στους φίλους σας. Σχέδια, ζωγραφιές, γκατζετάκια, γλυκά, φαγητά, ποτά, χειροτεχνήματα. Τολμήστε να τα προσφέρετε εκφράζοντας έτσι την αγάπη σας ή το ενδιαφέρον σας. Ασήμαντα πράγματα μπορούν να κρύβουν ή να εκφράζουν μεγάλη αγάπη. Ανταλλάξτε τα με τους φίλους σας.
  • Αγοράστε ένα βιβλίο με ερωτική ποίηση. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των ηρώων του ποιήματος και ονειρευτείτε. Γράψτε και εσείς ένα ποίημα!
  • Οργανώστε ένα απλό και αυτοσχέδιο πάρτυ δεξιοτήτων με τους φίλους σας. Ας φέρει ο καθένας ό,τι δημιούργησε μόνος του. Αποφύγετε το ντελίβερι της γειτονιάς.
  • Μάθετε να χορεύετε. Ο χορός είναι ένας υπέροχος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και δεξιοτήτων και εμπεριέχει ερωτικά μηνύματα.

  • Μοιράστε ευχές με το τηλέφωνό σας, όχι όμως με sms! Η χροιά της φωνής σας και ο προφορικός λόγος είναι αυτός που εκφράζει συναισθήματα. Καλύτερα, ακόμα, πείτε τις ευχές σας από κοντά. Η βλεμματική επαφή είναι αυτή που εκφράζει τον ψυχικό σας κόσμο και το ενδιαφέρον σας.
  • Αποφύγετε τις ατέλειωτες ώρες μοναξιάς μπροστά στην τηλεόραση. Μην αφεθείτε μόνη-ος σε δυσάρεστες σκέψεις μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να σφίξουμε ένα συντροφικό χέρι ή να αφεθούμε σε μια ζεστή αγκαλιά.
  • Αν τελικά πελαγώσατε μέσα από όλα αυτά ή αν σας τρομάζει η αυτοκριτική σαν αρχή μιας νέας πορείας θυμηθείτε ότι υπάρχουν πάντα ειδικοί, ικανοί να σας βοηθήσουν στη νέα σας πορεία!

Ζήσης Παπαθανασίου, Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος, Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.