Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν κάλεσε σήμερα την ισπανική κυβέρνηση να του επιτρέψει να επιστρέψει στην Ισπανία εγκαίρως προκειμένου να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου.

Η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί έως την 23η Ιανουαρίου και επομένως να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της περιφέρειας.

«Θέλω να επιστρέψω στην Καταλονία όσο το δυνατόν συντομότερα. Θα ήθελα να επιστρέψω τώρα. (Η επιστροφή μου) θα ήταν ένα καλό νέο για την Ισπανία» σημείωσε ο Πουτζντεμόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ερωτηθείς εάν θα καταφέρει να επιστρέψει εγκαίρως για την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου της περιφέρειας, εκείνος απάντησε:

«Θα ήταν το φυσιολογικό. Εάν δεν μου επιτρέψουν να ορκιστώ πρόεδρος, θα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ανωμαλία για το δημοκρατικό σύστημα της Ισπανίας».

«Είμαι ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης και θα παραμείνω πρόεδρος εάν το ισπανικό κράτος σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών» πρόσθεσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά προκειμένου να παραμείνει στο Βέλγιο ή να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου κινδυνεύει να συλληφθεί, μετά την εκλογική νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων που θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Στο ερώτημα που του τέθηκε εάν «ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι διατεθειμένος να επιστρέψει», ο ένας από τους δικηγόρους του στην Καταλονία απάντησε:

«Καταρχήν, ναι, όμως η συμβουλή μου είναι να εκτιμήσει την κατάσταση (περαιτέρω) διότι τη στιγμή που θα επέστρεφε εδώ, θα συλλαμβανόταν».

«Πρέπει να ζυγίσει εάν αξίζει τον κόπο, εάν θα μπορεί να κάνει περισσότερα εντός της χώρας ή από το εξωτερικό, είναι προφανές ότι εάν έρθει και φυλακιστεί, αυτό θα προκαλέσει (…) μια πολύ μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση» τόνισε ο Ζαούμ Αλόνσο Κεβίγιας στο μικρόφωνο του ραδιοφωνικού δικτύου Catalunya.

«Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να λάβει εντός των επόμενων ημερών» υπογράμμισε.

«Εξετάζουμε όλα τα σενάρια» επιβεβαίωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του Πουτζντεμόν Έλσα Αρτάντι, η οποία ερωτήθηκε σχετικά σήμερα στις Βρυξέλλες από το καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.