Το Brexit επηρεάζει ήδη αρνητικά τη βρετανική οικονομία,  δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ωστόσο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιο υψηλός εάν η χώρα παραμείνει ανοικτή στο διεθνές εμπόριο, περιλαμβανομένου και του εμπορίου με την ΕΕ.

«Σαφώς, η βρετανική οικονομία έχει ήδη επηρεαστεί, επιβραδύνει, αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόφασης», των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την βρετανική οικονομία, την οποία παρουσίασε η Λαγκάρντ, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα διαμορφωθεί στο 1,6% το 2017 – κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας λιγότερο σε σχέση με την μέχρι τώρα εκτίμηση του ΔΝΤ – και γύρω στο 1,5% το 2018.

«Σε σχέση με τις ανοδικές αναθεωρήσεις που βλέπουμε για άλλες ανεπτυγμένες χώρες, αυτό είναι μια μικρή απογοήτευση», σχολίασε η Λαγκάρντ.

Η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ έγινε την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουν συμφωνήσει στους περισσότερους όρους για την αποχώρηση από την ΕΕ, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit: Λονδίνο και Βρυξέλλες πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της μετάβασης στις νέες συνθήκες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις.

«Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε το συντομότερο δυνατόν μια θέση σαφής για το ποια θα είναι η κατάληξη. Μια διαπραγμάτευση που τραβά σε μάκρος προκαλεί μια μεγάλη αβεβαιότητα που καθυστερεί τα πλάνα και τη λήψη αποφάσεων των επιχειρήσεων», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει επίσης ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit ήδη επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.

«Όσο περισσότερο η βρετανική οικονομία είναι ανοικτή στο εμπόριο γενικά, περιλαμβανομένου και του εμπορίου με την ΕΕ, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η έκθεση χαιρετίζει επίσης την πρόσφατη προοδο στις συνομιλίες για το Brexit με τις Βρυξέλλες αλλά δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα για τη νέα εμπορική συμφωνία είναι φιλόδοξο.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.