Οι λόγοι που μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια γυναίκα αφαίρεση μήτρας είναι πολλοί. Μεγάλα ινομυώματα, αιμορραγίες της μήτρας, καρκινικά ευρήματα κ.ά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η λαπαρασκοπική είναι η μέθοδος που προτιμάται έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, καθώς είναι λιγότερο τραυματική και εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση. Ένας από τους πιο συνηθισμένους φόβους των γυναικών που χρειάζεται να υποβληθούν στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι το αν θα διαταραχθεί η λίμπιντό τους. Ο φόβος αυτός δεν είναι αδικαιολόγητος, αφού μετά από μια ολική υστερεκτομή, ο κόλπος της γυναίκας κονταίνει, πράγμα που μπορεί να συντελέσει  σε απώλεια αισθητηριακής διέγερσης κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό όμως μπορεί να αποτραπεί με τις σύγχρονες χειρουργικές επιλογές, όπως η υφολική υστερεκτομή, που επιτρέπουν στη γυναίκα όχι μόνο να μη χάσει όλα  τα αναπαραγωγικά της όργανα όπως παλιότερα, αλλά να διατηρήσει τη λίμπιντό της, διευκρινίζει ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO. Επιπλέον, εξηγεί πώς και γιατί η λαπαρασκοπική μέθοδος εξασφαλίζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

Πώς γίνεται η αφαίρεση μήτρας με τη λαπαροσκοπική μέθοδο;

Μέσα από τρεις ή τέσσερις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά, απ’ όπου εισάγεται μία κάμερα και τα εργαλεία για την επέμβαση. Κι όταν λέμε πολύ μικρές, εννοούμε πραγματικά πολύ μικρές, αφού η κάθε τομή είναι περίπου ένα εκατοστό. Αυτό που χρειάζεται, ωστόσο, να γνωρίζουν οι γυναίκες που χρειάζεται να υποβληθούν σε γυναικολογική επέμβαση είναι  ότι υπάρχουν διάφορα είδη λαπαροσκοπικής υστεροκτομής, που εφαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση,  ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει λαπαροσκοπική διατομή μόνο κάποιων συνδέσμων της μήτρας και των ωοθηκών και οι υπόλοιποι εγχειρητικοί χειρισμοί να πραγματοποιηθούν κολπικά.

Ποια είναι τα είδη λαπαροσκοπικής υστεροκτομής;

Υπάρχει η ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων στην οποία αφαιρούμε όλα τα όργανα αναπαραγωγής, δηλαδή τη μήτρα, τον τράχηλο, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Μπορεί όμως να κάνουμε ολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή αφαιρώντας τη μήτρα, χωρίς να αφαιρέσουμε τα

υπόλοιπα όργανα. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή της υφολικής λαπαροσκοπικής υστερεκτομής, όπου παρά την αφαίρεση της μήτρας ο τράχηλος παραμένει ανεξάρτητα από τα αν θα αφαιρεθούν τα υπόλοιπα όργανα. Η επέμβαση αυτή έχει πολλά πλεονεκτήματα, ακριβώς γιατί ο τράχηλος παραμένει.

Γιατί είναι σημαντικό να παραμείνει ο τράχηλος;  

Η λαπαροσκοπική υφολική υστερεκτομή παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική ολική υστερεκτομή, επειδή προκαλεί μικρότερο τραύμα και αφήνει άθικτη την πυελική κοιλότητα, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η γυναίκα σε  πυελική πρόπτωση ή ακράτεια στο μέλλον.

Προκαλεί λιγότερο πόνο μετά την εγχείρηση και προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση. Επίσης, δεν επηρεάζεται αρνητικά η λίμπιντο και δεν μειώνεται η ερωτική διάθεση, ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες που χρειάζεται να υποβληθούν σε μια τέτοιου είδους επέμβαση.

Έχει κάποιο μειονέκτημα η συγκεκριμένη επέμβαση; 

Το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της επέμβασης είναι η παραμονή του τραχηλικού κολοβώματος, που ενέχει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο συγκεκριμένο ανατομικό σημείο. Αυτό όμως μπορεί να προληφθεί ή ν’ αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αν η γυναίκα δεν αμελεί το ετήσιο Τεστ Παπανικολάου.

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες;

Ο γιατρός είναι αυτός που αποφασίζει, ανάλογα με τα αίτια και τα ευρήματα. Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή ενδείκνυται σε γυναίκες με ινομυώματα, κύστεις στις ωοθήκες, ενδομητρίωση, δυσπλασίες του τραχήλου και καρκίνο πρώτου σταδίου. Αντενδείκνυται, όμως, για τις γυναίκες που παρουσιάζουν μεγάλη ινομυωματώδη μήτρα, εκτεταμένες συμφύσεις ή προχωρημένο καρκίνο των γεννητικών οργάνων.

Πόσο χρόνο παίρνει η ανάρρωση στις επεμβάσεις υστερεκτομής με λαπαρασκόπηση;

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα για τη γυναίκα είναι ότι ο χρόνος ανάρρωσης μετά τη λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι μόνο δύο μέρες. Φυσικά, για δυο βδομάδες καλό θα είναι να μην σηκώνει πολλά και μεγάλα βάρη και να αποφύγει την έντονη άσκηση. Μετά επανέρχεται κανονικά σε όλες τις δραστηριότητές της.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.