Μπορεί τα παιδιά να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν την πάσα αλήθεια σε όλα τα θέματα, όμως μη φτάσετε στο άλλο άκρο και καταφεύγετε συνεχώς σε δικαιολογίες και υπεκφυγές. Πάμε να δούμε γιατί είναι λάθος η συγκεκριμένη στάση από μέρους σας:

Αρχικά, υποτιμάτε τη νοημοσύνη του παιδιού σας, θεωρώντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν του λέτε αλήθεια σε κάτι για οποιονδήποτε λόγο.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε!

Είναι ψυχοφθόρο και για εσάς τους ίδιους να εφευρίσκετε κάθε φορά δικαιολογίες. Δοκιμάστε λοιπόν να λέτε τα πράγματα με το όνομά τους, με έναν τρόπο βέβαια συμβατό με την ηλικία του μικρού σας και στο κατάλληλο timing και δε θα χάσετε.

Το παιδί ανησυχεί ότι κάτι συμβαίνει και ενώ μασάτε τα λόγια σας υποτίθεται για το καλό του, καταλήγετε να του δημιουργείτε μεγαλύτερη ταραχή σε σχέση με το να αποτυπώνατε την πραγματικότητα.

Αν το παιδί διαπιστώσει ότι συστηματικά υπεκφεύγετε να το πείτε τα πράγματα ως έχουν, είναι δεδομένο ότι θα χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας. Και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό, αφού η σχέση σας θα κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Με το να βολεύετε όπως-όπως τη στιγμή, μπορεί να δημιουργήσετε άθελά σας εσφαλμένη εντύπωση στο παιδί σας. Μπορεί δηλαδή να μεταφράσει με διαφορετικό τρόπο τα λεγόμενά σας, ενώ θα μπορούσατε να του αναλύσετε με ορθολογικό τρόπο μια δυσάρεστη κατάσταση, δείχνοντάς του ότι όντως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας και να ένιωθε ανακούφιση.

 

 

 

newsbeast

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.