Την ελπίδα πως ένας έμπορος χρυσού ο οποίος συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη ενός Τούρκου τραπεζίτη «θα επανέλθει από το λάθος του», λέγοντας πως η υπόθεση, που συνδέεται με τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, έχει στόχο την Τουρκία και την οικονομία της, εξέφρασε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ δήλωσε χθες ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη πως ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν.

«Αυτή η δικαστική υπόθεση έχει πάψει να είναι δικαστική και έχει γίνει εντελώς πολιτική, με μοναδικό σκοπό να παγιδεύσει την Τουρκία και την οικονομία της», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε εναρκτήρια τελετή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους εισαγγελείς στην ποινική δίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος δήλωσε αθώος ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

Την εποχή της φερόμενης συνωμοσίας ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το Ρόιτερς δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπό του. Ο Ενρτογάν δήλωσε χθες πως η Τουρκία δεν παραβίασε τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, σύμφωνα με το CNN Turk.
Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν, αν και μόνο ο Ζαράμπ, 34, και ο Ατίλα, 47 ετών, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.