Όσο όμορφη στιγμή κι αν είναι να ακούτε μουσική με ένα φίλο ή με το σύντροφό σας από τα ίδια ακουστικά, δύο ειδικοί εξηγούν γιατί πρέπει να το αποφεύγετε.

Ένας από τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής είναι ότι δεν πρέπει να μοιραζόμαστε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε για την προσωπική μας υγιεινή με άλλους, είτε αυτή είναι η αδερφή μας, είτε η κολλητή μας. Οδοντόβουρτσες, σφουγγάρι του ντους, σφουγγαράκια και πινέλα μακιγιάζ, ακόμα και η πετσέτα προσώπου, είναι μερικά από τα αντικείμενα που δεν πρέπει να δανείζετε ή να δανείζεστε.

Αν μπορούσαμε να πούμε οτι υπάρχει ένας γενικός κανόνας αυτός θα ήταν πως ο,τι έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας, δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το δέρμα κάποιου άλλου. Και μέσα σε αυτά είναι και τα ακουστικά.

Πόσες φορές έχετε δώσει, αυθόρμητα, το ένα από τα ακουστικά σας σε κάποιο φίλο ή στο σύντροφό σας για να ακούσει το τραγούδι που ακούτε; Πόσες φορές έχετε δανειστεί τα ακουστικά κάποιου συναδέλφου στο γραφείο για να ολοκληρώσετε μια δουλειά στο pc; Μοιάζει αθώο, αλλά σε περίπτωση που δεν θέλετε να θέσετε σε κίνδυνο τόσο τη δική σας υγεία, όσο και αυτή των άλλων, μάλλον πρέπει να κόψετε τη συγκεκριμένη συνήθεια.

Γιατί;

Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό: Το κερί που αναπτύσσεται μέσα στο αυτί είναι όπως οι τρίχες που υπάρχουν στη μύτη ή σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος. Πρόκειται για φυσική άμυνα του οργανισμού να εμποδίσει την είσοδο εξωτερικών παθογόνων μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση. Πάνω στο κερί αναπτύσσονται βακτήρια τα οποία όμως είναι ακίνδυνα για τον οργανισμό.

Όταν εφαρμόζετε τα ακουστικά στα αυτιά σας, αυτά «κρατούν» τα συγκεκριμένα βακτήρια (και οποιαδήποτε άλλα μικρόβια έχουν στην επιφάνεια τους-αρκεί να σκεφτείτε ότι βρίσκονται πεταμένα μέσα στην τσάντα σας που δεν είναι και το πιο καθαρό μέρος στον κόσμο) σε έναζεστό, σκοτεινό περιβάλλον μέσα στο εσωτερικό του αυτιού σας.

«Με αυτό τον τρόπο τo κερί περιβάλλει και κολλάει πάνω στα ακουστικά δημιουργώντας μια στοιβάδα ώστε να παγιδεύσει βακτήρια και να αποτρέψει την επιβίωση και ανάπτυξή τους», υποστηρίζει ο δρ. Kelly Reynolds, PhD, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Αν αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιαστούν, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις», συμπληρώνει ο Dr. Abbas Anwar, MD, ωτορινολαρυγγολόγος στην κλινική της Santa Monica, στη Βόρεια Καλιφόρνια. «Επιπλέον, τα ακουστικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μικρές εκδορές και κοψίματα στο εσωτερικό του αυτιού, ειδικά εάν φοριούνται για πολλή ώρα π.χ. όταν κοιμάστε ή γυμνάζεστε. Αυτά τα κοψίματα μπορούν να μετατραπούν σε πύλη εισόδου για βακτήρια και να οδηγήσουν σε λοιμώξεις αρκετά οδυνηρές όπως εξωτερική ωτίτιδα».

Αν αυτές είναι οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης των ακουστικών που μπορεί να προσβάλλουν τη δική σας υγεία, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν χρησιμοποιήσετε κάποιου άλλου. «Φορώντας ένα ξένο ζεύγαρι ακουστικά, εισάγετε ακόμα περισσότερα βακτήρια στο αυτί σας», δηλώνει ο Δρ. Anwar. «Υπολογίστε και τον παράγοντα ότι δεν γνωρίζετε πόσο καθαρά είναι τα ξένα ακουστικά αυτά καθεαυτά. Μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με όλα τα είδη βακτηρίων από διαφορετικές επιφάνειες, όπως τραπέζια, πορτοφόλια και τσάντες και αυτά τα νέα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις».

Φυσικά, εκτός από το να μη τα μοιράζεστε, οφείλετε να τα διατηρείτε καθαρά ώστε να μην εκθέτετε τα αυτιά σας σε κίνδυνο (διαβάστε εδώ πως μπορείτε να καθαρίσετε τα ακουστικά σας). Και- προς θεού- μην κοιμάστε με αυτά!

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.