Για ωμή κακοποίηση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της ωμής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκάλεσαν δεκάδες θύματα και στις δύο πλευρές στη Βενεζουέλα κάνουν λόγο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε μια έκθεση -καταπέλτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Penal Forum καταγγέλλουν ότι χιλιάδες αντιφρονούντες κρατούμενοι υπέστησαν «ηλεκτροσόκ, εικονική ασφυξία, σεξουαλικές επιθέσεις» και άλλα βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας 34χρονος άνδρας περιέγραψε πώς αστυνομικοί με πολιτική περιβολή τον κρέμασαν από το ταβάνι και του έκαναν ηλεκτροσόκ προκειμένου να του αποσπάσουν «ομολογία». Σε μια άλλη περίπτωση ένας 17χρονος έφηβος είπε ότι τον έδειραν με ραβδιά και τον φυλάκισαν επί μέρες σ’ ένα κατάμεστο κελί.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή περιστασιακή άσκηση βίας από κάποιους αστυνομικούς που δεν υπάκουσαν στις εντολές, αλλά μάλλον για μια συστηματική πρακτική των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας», λέει ο Χοσέ Μιγκουέλ Βιβάνκο της HRW, υπογραμμίζοντας ότι η ατιμωρησία για τους δράστες δείχνει «την κυβερνητική ευθύνη σε ανώτατο επίπεδο».

88 περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -περιλαμβανομένης της άσκησης ωμής βίας και της παράνομης κράτησης- κατέγραψαν οι δύο οργανώσεις στις πάνω από 120 μαρτυρίες που συνέλεξαν.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο αρνείται επίμονα τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων κατηγορώντας το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι μετέχει σε μια χρηματοδοτούμενη από την Ουάσιγκτον συνωμοσία με στόχο να εμποδίσει την υλοποίηση του σοσιαλιστικού οράματος.

«Η στρατηγική που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας κατά της χώρας μου είναι ένα σαφές παράδειγμα της χρήσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικού όπλου», είχε υποστηρίξει ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάτσα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται εδώ και καιρό αντιμέτωπη με μια οξεία οικονομικο-πολιτική κρίση που πυροδοτεί φόβους για προσφυγικό κύμα σε γειτονικές χώρες. Η αντιπολίτευση επιρρίπτει στον Μαδούρο την ευθύνη για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τις ελλείψεις βασικών τροφίμων, που έχουν φέρει την οικονομία της Βενεζουέλας στο χείλος της καταστροφής, αλλά ο αριστερός πρόεδρος αρνείται να παραιτηθεί.

Στις 13 Νοεμβρίου η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης και της απαγόρευσης πώλησης όπλων, προκειμένου να πείσουν την κυβέρνηση του Μαδούρο να αποκλιμακώσει την ένταση και να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση, ώστε να βρεθεί μια δημοκρατική και ειρηνική λύση στην κρίση.

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.