Προφανείς αδικίες του εφαρμοζόμενου φορολογικού συστήματος για τις πολύτεκνες οικογένειες επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.

Παραθέτοντας πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα όρια της φτώχειας από την κατηγορία του άγαμου έως και αυτή μιας πολύτεκνης οικογένειας, τεκμηριώνει φορολογικές αστοχίες. Συγκεκριμένα με την εφαρμοζόμενη πολιτική φορολογείται πολύτεκνη οικογένεια ακόμη και αν το εισόδημά της είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ δε συμβαίνει το ίδια για άγαμο ακόμη και αν το εισόδημά του υπερβαίνει το όριο φτώχειας της κατηγορίας του.

Με δεδομένα την ευαισθησία για το θεσμό της οικογένειας και το ότι αυτός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του μείζονος εθνικού ζητήματος του δημογραφικού, ο βουλευτής του νομού ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να αναθεωρήσει την πολιτική του σε αυτό τον τομέα. Ιδιαίτερα τώρα που επιτυγχάνονται δημοσιονομικά πλεονάσματα.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

                  Προς τον Υπουργό: Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΘΕΜΑ: Το αφορολόγητο όριο στο φόρο εισοδήματος σε σχέση με τα όρια της φτώχειας και την πολυτεκνία

Η ΕΛΣΤΑΤ με το δελτίο τύπου, που εξέδωσε στις 23-6-2017, ανακοίνωσε ότι τα όρια της φτώχειας είναι για τον άγαμο στα 4.500 ευρώ. Aυτό το όριο προσαυξάνεται για τον έγγαμο κατά 50% (2.250 ευρώ) για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο άνω των 14 ετών και  κατά 30% (1.350 ευρώ) για κάθε προστατευόμενο τέκνο ηλικίας μέχρι 14 ετών. Έτσι το όριο της φτώχειας του άγαμου είναι 4.500 ευρώ, του εγγάμου με σύζυγο χωρίς τέκνα 6.750 ευρώ(4.500 συν 2.250), του εγγάμου με ένα προστατευόμενο τέκνο κάτω των 14 ετών 8.100 ευρώ( 6.750 συν 1.350) και 9.000 ευρώ με ένα άνω των 14 ετών (6.750 συν 2.250), του εγγάμου με δύο προστατευόμενα τέκνα κάτω των 14 ετών 9.450 ευρώ και άνω των 14 ετών 11.250 ευρώ, του εγγάμου με τρία προστατευόμενα τέκνα κάτω των 14 ετών 10.800 ευρώ και άνω των 14 ετών 13.500 ευρώ, του πολυτέκνου με 4 προστατευόμενα τέκνα κάτω των 14 ετών 12.150 ευρώ και άνω των 14 ετών 15.750 ευρώ.

Αυτά είναι τα όρια της φτώχειας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το άρθρο 21 του Συντάγματος, που επιτάσσει την προστασία της οικογένειας και του γάμου, αλλά και την ειδική φροντίδα για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Με το υπάρχον σήμερα αφορολόγητο ποσό των 8.451 ευρώ,  άγαμος με εισόδημα μεγαλύτερο από τα όρια της φτώχειας στην κατηγορία του δεν φορολογείται, ενώ αντίθετα, πολύτεκνος με εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας για την κατηγορία του, βάσει της ΕΛΣΤΑΤ, είναι δυνατό να φορολογείται.

Ο άγαμος με τις 8.451 ευρώ αφορολόγητο τον χρόνο και έχοντας αυτό το εισόδημα θα καταφέρει να επιβιώσει. Αυτό όμως είναι αδύνατο για τον πολύτεκνο με τα 4, 5,7,9,10 κλπ. παιδιά και με το ίδιο εισόδημα των 8.451 ευρώ.

Επιπλέον είναι προφανές ότι η επιδοματική πολιτική ως έχει μέχρι σήμερα τρίτου, τέταρτου και λοιπών τέκνων σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να αντισταθμίσει σε ετήσια βάση την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται οι πολυτεκνικές οικογένειες από την εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική.

Επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διάλογος για το δημογραφικό που είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολυτεκνία και παράλληλα εξετάζονται πολιτικές και ρυθμίσεις που δύναται να εφαρμοστούν και να δώσουν λύσεις, με διακομματική μάλιστα συναίνεση,

Επειδή στη βάση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων κρίνεται επωφελές και συμφέρον για την πατρίδα να επενδυθεί τμήμα του πλεονάσματος σε πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού,

Επειδή σύμφωνα και  με τις επιταγές του Συντάγματος αποτελεί χρέος της Πολιτείας η προστασία της οικογένειας και του γάμου,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Είναι στις προθέσεις σας η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής των τέκνων με μέτρα πιο δραστικά για την ανακούφιση των οικογενειών, ιδιαίτερα τώρα που επιτυγχάνονται πλεονάσματα;

2.Έχετε θέσει στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των λεγομένων θεσμών το ζήτημα του  αφορολόγητου στη φορολογία εισοδήματος και το  αδιανόητο να ζητούν για όλους το ίδιο ποσό ως αφορολόγητο;

3.Εάν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς έθεσαν το ζήτημα γιατί δεν το ανακοίνωσαν και γιατί δεν ανακοίνωσαν και την απάντηση των εκπροσώπων των λεγομένων θεσμών;

4.Πρόκειται να θέσουν το θέμα αυτό έστω και τώρα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των λεγομένων θεσμών;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.