Η ύπαρξη φόβων στο παιδί είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα αν είναι προσχολικής ηλικίας. Αφού αναγνωρίσετε τα σημάδια, μπείτε άμεσα στη διαδικασία να το βοηθήσετε να απαλλαχθεί από αυτούς.

Χαλαρώστε πρώτα εσείς: Πολλοί γονείς ευθύνονται, άθελά τους, για τη δημιουργία φόβων στο παιδί. Είναι τόσο αγχωτικοί και υπερπροστατευτικοί, που μαθαίνουν κι αυτά να προσέχουν για να έχουν, σε υπερβολικό βαθμό. Άρα, συνειδητοποιήστε πότε είσαστε υπερβολικοί και του δημιουργείτε φόβους και φοβίες.

Αντιμετωπίστε με σεβασμό την κατάσταση: Δεν έχει σημασία αν έχει πολλούς ή λίγους φόβους. Το σημαντικό είναι να δείξετε σεβασμό στο παιδί και όχι να το υποτιμήσετε ή να το περιγελάσετε, επειδή έχει το «θράσος» να μην είναι ατρόμητο σε τόσο μικρή ηλικία.

Κάντε διάλογο περί του θέματος: Σε κάποια φάση που το κλίμα είναι χαλαρό, ενθαρρύνετε το παιδί να σας μιλήσει, για να καταλάβετε την προέλευση και τον αριθμό των φόβων του. Στη συνέχεια, εξηγήστε του ήρεμα και με σαφή τρόπο ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να φοβάται.

Να το φέρετε αντιμέτωπο με φόβους του: Κάποιοι φόβοι είναι αφηρημένοι, όπως για παράδειγμα αυτός στο σκοτάδι. Κάποιοι άλλοι όμως έχουν συγκεκριμένη πηγή προέλευσης, όπως ο φόβος για το σκύλο. Στη δεύτερη περίπτωση, μπορείτε, αφού έχετε ενημερώσει σχετικά το παιδί, να πλησιάσετε μαζί ένα ήρεμο σκυλάκι για να δει σε πραγματικό χρόνο ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο τα είχε στο μυαλό του. Με την ίδια λογική, είναι εφικτό να απαλλαγεί και από άλλους φόβους!

 

 

 

newsbeast

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.