«Πυρετός χρυσού» έχει καταλάβει την Τουρκία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας,  αλλά και απλοί πολίτες προβαίνουν μαζικά σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου.

«Η προμήθεια ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων έφθασε τους 47 τόνους μέχρι στιγμής το 2017 σε σύγκριση με τους 14,8 τόνους την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο», αναφέρει η έκθεση.

Η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης αποδίδεται σε μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με στόχο τη διαφοροποίηση των διεθνών αποθεμάτων ενόψει των εντάσεων στις σχέσεις της Άγκυρας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πριν από έναν χρόνο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν το αμερικανικό δολάριο και να αποταμιεύουν χρυσό, ενώ ζήτησε και από την κεντρική τράπεζα να στηρίξει αυτή την πολιτική.

Την ίδια ώρα η ανταλλακτική αξία της τουρκικής λίρας υποχώρησε κατά 15% από τις αρχές Οκτωβρίου, πτώση που καθιστά αναπόφευκτα ολοένα και λιγότερο ελκυστικό το εθνικό νόμισμα ως μέσο αποταμίευσης.

Και μπορεί τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να υφίστανται πιέσεις, αλλά η αμερικανο-τουρκική κόντρα που κλιμακώθηκε με την αναστολή εκατέρωθεν της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, έδωσε φτερά στην κερδοσκοπία εις βάρος του τουρκικού νομίσματος.

Στο μεταξύ η παγκόσμια ζήτηση χρυσού συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη, αφού στο τρίτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε πτώση 9% στους 915 τόνους -χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.