Με έκδηλη αγωνία αναμένουν οι συντοπίτες μας τις τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι ήδη προ των πυλών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τιμή του πετρελαίου στη λιανική αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι τιμές στα διυλιστήρια είναι φέτος υψηλότερες από τις περυσινές, με τον καταναλωτή να καλείται να πληρώσει το λίτρο ακριβότερα κατά περίπου 0,05 €. Επιπλέον, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξήθηκε από 0,23 € σε 0,28 € ανά λίτρο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24%.

Πέραν των ανωτέρω, το επίδομα μειώνεται κατά 50%, αφού το συνολικό ύψος του επιδόματος μειώνεται από τα 150 στα 75 εκατ. Ευρώ, βάσει των Μνημονιακών δεσμεύσεων. Αυτή η δεύτερη κατά σειρά μείωση του επιδόματος τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνεται μόλις στο 25% σε σχέση με εκείνο του 2011, δηλαδή περίπου στα 312,5 € ανά νοικοκυριό.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς και η προοπτική νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν πιθανότατα από του χρόνου, δημιουργούν μεγαλύτερες συνθήκες αβεβαιότητας στην πλειοψηφία των Δυτικομακεδόνων, οι οποίοι χτυπημένοι από την 7ετή κρίση δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα καθημερινά έξοδα.
Κι ενώ κανείς ανέμενε πως η διεθνής οικονομική συγκυρία της πτώσεως της τιμής του πετρελαίου, και της σταθεροποίησής της σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, θα λειτουργούσαν ευεργετικά για την τσέπη των καταναλωτών, κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς το 50% της τελικής τιμής του πετρελαίου στη χώρα μας διαμορφώνεται από τους φόρους.

Τα παραπάνω είναι σε γνώση των κυβερνώντων, καθώς έχουν ασκηθεί πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της περιοχής μας υπέρ της προστασίας των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων, και ιδίως από στελέχη που τώρα που βρίσκονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης.


Με τις υπόλοιπες επιλογές να έχουν εκπνεύσει, η μόνη εναλλακτική σήμερα είναι μέρος του ενδεχόμενου υπερβάλλοντος πλεονάσματος που θα καταγραφεί στο τέλος του έτους, να κατευθυνθεί προς τους πιο αδύναμους συμπολίτες της περιοχής μας με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.

Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ασχέτως της οποιαδήποτε συγκυρίας, να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του εισοδήματος των κατοίκων των περιοχών μας για να ζεστάνουν τα σπίτια τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.