Με ονομαστική ψηφοφορία κατέληξε η θυελλώδης συζήτηση για την αλλαγή φύλου.
Με τους απόντες να καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, εγκρίθηκε η διάταξη που επιτρέπει την αλλαγή φύλου και σε ανηλίκους.

Το επίμαχο άρθρο 3 έλαβε συνολικά 148 θετικές ψήφους και εγκρίθηκε, καθώς συνολικά ψήφισαν 285 βουλευτές (σ.σ. το όριο της πλειοψηφίας έπεσε στις 143 ψήφους).

Ωστόσο, η κυβέρνηση βγαίνει για μια ακόμα φορά «τραυματισμένη», καθώς οι ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν και καταψήφισαν τις προωθούμενες διατάξεις (σ.σ. εκτός του Κώστα Ζουράρι), ενώ σημαντικές απώλειες μετρά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, η κυρία Γεωργία Γεννιά (Α’ Πειραιά) καταψήφισε το άρθρο 3, ενώ οι κ.κ. Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης εκδήλωσαν την διαφωνία τους με αποχή. Απουσίαζε και ο κ. Τάσος Κουράκης, ο οποίος όμως με επιστολή εξήγησε ότι συμφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις.

Επίσης, εμπλοκή με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε και με την τροπολογία που αφορά και στην αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», καθώς καταψήφισε η κυρία Νίνα Κασιμάτη. Για τους δικούς τους λόγους, δε, καταψήφισαν και οι μουσουλμάνοι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος Μουσταφά Μουσταφά, Χουσεΐν Ζειμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 ψήφισαν 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έξι βουλευτές του Ποταμιού, ο κ. Κώστας Ζουράρις, που επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την «γραμμή» των ΑΝΕΛ και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που επίσης διαφοροποιήθηκε από την στάση της ΔΗΣΥ.

Πώς η ΔΗΣΥ καθόρισε το αποτέλεσμα

Πάντως, μαθηματικά η στάση της ΔΗΣΥ και του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου λειτούργησαν καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, από την διαδικασία απουσίαζαν συνολικά 15 βουλευτές, εκ των οποίων οι επτά προέρχονται από την Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Αν οι συγκεκριμένοι επτά συμμετείχαν στην διαδικασία, τότε οι παρόντες στην ψηφοφορία θα ήταν 292 και το όριο της πλειοψηφίας θα ανέβαινε στις 147 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 3 πήρε 148 ψήφους, με μία να προέρχεται από τον κ. Θεοχαρόπουλο.

Πάντως, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου εξήγησε πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γινόταν την περασμένη εβδομάδα και η αλλαγή των ημερομηνιών από την κυβέρνηση ευθύνεται για τις απουσίες.

Να σημειωθεί ότι απόντες ήταν οι Μάριος Γεωργιάδης (Εν. Κεντρώων), Φωτεινή Γεννηματά (ΔΗΣΥ), Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΔΗΣΥ)), Γιάννης Μανιάτης (ΔΗΣΥ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΔΗΣΥ), Δημήτρης Κρεμαστινός (ΔΗΣΥ), Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Κεγκέρογλου (ΔΗΣΥ), Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), Μάρκος Μπόλαρης (ΣΥΡΙΖΑ), Αριστείδης Φωκάς (Εν. Κεντρώων), Γιώργος Κατσιαντώνης (Εν. Κεντρώων), Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ), Μιχάλης Τζελέπης (ΔΗΣΥ), Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (ΕΝ. Κεντρώων).

Τι έκαναν τα άλλα κόμματα

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ καταψήφισε επί της αρχής και το σύνολο των άρθρων, ενώ στην τροπολογία ψήφισε «ΝΑΙ».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «ναι» επί της αρχής και στα άρθρα, εκτός από το άρθρο 3, που δήλωσε «παρών».

Η Χ.Α. και η Ενωση Κεντρώων καταψήφισαν. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» επί της αρχής και καταψήφισε τα άρθρα.


Αναφορικά με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Πάνος Καμμένος και η κυρία Ελενα Κουντουρά καταψήφισαν το άρθρο 3 και ψήφισαν υπέρ επί της αρχής και επί των υπολοίπων άρθρων και της τροπολογίας.

Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος ψήφισε επί της αρχής και επί των άρθρων, εκτός του άρθρου 3, που δήλωσε «παρών».

Οι Μαρία-Κόλλια Τσαρουχά, Βασίλης Κόκκαλης, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης και Κώστας Κατσίκης καταψήφισαν τα άρθρα ψήφισαν υπέρ επί της αρχής και επί της τροπολογίας.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές καταψήφισαν οι Νίκος Νικολόπουλος, Κατερίνα Μάρκου, Χάρης Θεοχάρης (σ.σ. ψήφισε «όχι» στο 3 και «ναι» στα υπόλοιπα), Στάθης Παναγούλης, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Δημήτρης Κουκούτσης, ενώ ο κ. Δημήτρης Καρράς «παρών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.