Τι γίνεται όταν εσείς θέλετε να βγείτε, αλλά το παιδί σας έχει εντελώς διαφορετική γνώμη; Πότε είναι καλύτερο να το ακούσετε και πότε, τελικά, επιβάλλεται να το πάρετε μαζί σας;

Ξενυχτάτε, γίνεστε μάστερ στην οργάνωση δουλειών και στο μάζεμα των παιχνιδιών, αποστηθίζετε τις ώρες ταϊσματος, αλλάγματος πάνας, μπάνιου, βάζετε πλυντήριο με το ρυθμό που αναπνέετε, μαθαίνετε να κάνετε ντουζ σε χρόνο ρεκόρ, αποκτάτε μεταπτυχιακό σε διαχείριση μικρών κρίσεων όπως «Μαμά, δε το θέλω αυτό το τοστ, είναι πολύ καφέ», αλλά και μεγαλύτερων όπως οι χαριτωμένες δημόσιες υστερίες το σούπερ μάρκετ.

Επειδή, όμως, άνθρωπος είστε (όχι μηχανή), κάποια στιγμή (βασικά πολλές στιγμές) θα νιώσετε ότι θέλετε να ξεφύγετε από το, κατά τ’ άλλα γεμάτο θαλπωρή, σπιτικό περιβάλλον και θα βγείτε μια βόλτα. Είτε μόνη, είτε με παρέα, εύλογα θα σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας και το υπέροχο αυτό πλάσμα που λέγεται παιδί σας.

Αν θέλετε τη γνώμη μας, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, αφού έτσι, όχι μόνο περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, αλλά του μαθαίνετε καινούρια πράγματα, του δείχνετε πτυχές του κόσμου που δεν είχε δει μέχρι στιγμής. Όλα αυτά είναι υπέροχα, αρκεί να μην πέσετε στις παρακάτω παγίδες. Ποιες είναι αυτές; Η Natalie Tenner, εκπαιδευτικός και συντάκτρια της αμερικανικής Huffington Post, έχει μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

 

1. Βγαίνετε έξω όταν το παιδί σας πεινάει

Σκεφτείτε πως μπορεί να κάνετε εσείς όταν πεινάτε. Μόνο που σε αντίθεση με εσάς, που -θεωρητικά- είστε σε θέση να ελέγξετε και να διαχειριστείτε την πείνα σας, ένα παιδί δεν έχει την ίδια υπομονή και τον ίδιο αυτοέλεγχο, οπότε θα φροντίσει να ενημερώσει τους πάντες ότι πεινάει (και μάλιστα με καθόλου ήπιο και ευγενικό τρόπο).
Και- για να είμαστε ειλικρινείς- η αντίδραση του δεν είναι καθόλου παράλογη. Όταν πολλοί από εμάς, όταν πεινάμε, μπορεί να έχουμε εκνευρισμό ή να κατεβάζουμε μούτρα, πως περιμένουμε από ένα παιδί να είναι πιο ψύχραιμο;

2. Βγαίνετε έξω όταν το παιδί σας είναι μες στα νεύρα 

Με το σκεπτικό ότι, εκεί που θα καθίσετε, θα ξεχαστεί και -γιατί όχι; θα διασκεδάσει και θα του περάσουν τα νεύρα. Εχρμμμ. Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; Ένα παιδί με νεύρα, βαριέται πιο εύκολα και, σε καμία περίπτωση, δεν βρίσκει το ίδιο ενδιαφέρον ή διασκεδαστικό με εσάς το να κάθετε σε ένα εστιατόριο ή σε ένα καφέ. Και είμαστε σίγουρες ότι γνωρίζετε πολύ καλά την εφευρετικότητα που αναπτύσσει ένα παιδί προκειμένου να μη βαριέται, ειδικά όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Παίρνοντας το μαζί σας, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να προκαλέσετε ακόμα περισσότερα νεύρα σε εκείνο και πονοκέφαλο σε εσάς.

3. Δεν βγαίνετε όταν το παιδί σας νυστάζει

Μια διαδεδομένη συμβουλή που θα διαβάσετε σχεδόν σε κάθε βιβλίο σχετικό με την σωστή ανατροφή ενός παιδιού, είναι η δημιουργία ρουτίνας στον ύπνο. Η συμβουλή είναι να τα βάζετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, στο ίδιο κρεβάτι, με το ίδιο παραμύθι, τον ίδιο φωτισμό κ.α. Καμία αντίρρηση.
Αν όμως ακολουθήσετε την παραπάνω συμβουλή, είναι πολύ πιθανό να μην ξαναβγείτε από το σπίτι σας μέχρι το παιδί σας να φτάσει στην εφηβεία. Όπως όσο είναι βρέφος, το παίρνατε μαζί σας και το αφήνατε να κοιμάται στο καλάθι ή στο καρότσι, έτσι και μεγαλώνοντας χρειάζεται να παίρνετε μαζί σας (και, στην τελική, ας το πάρει ο ύπνος στην καρέκλα).
Φήμες λένε πως αυτό είναι πιο εύκολο (και επιπλέον μαθαίνει στο παιδί να είναι ευπροσάρμοστο), από το πείσετε τον εαυτό σας ότι για τα επόμενα χρόνια δεν θα ξαναβγείτε από το σπίτι.

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.