H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σημαδεύεται από μία απόφαση που προκαλεί έντονη ανησυχία στο σύνολο των συνδικάτων της υφηλίου.

Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως “μία από τις πιο απερίσκεπτες και κατακριτέες αποφάσεις που έλαβε ποτέ ένας πρόεδρος των ΗΠΑ”, η προεδρεία Trump έχει ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση της από τη Συμφωνία του Παρισίου για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης.


Η απόφαση της Διοίκησης Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία των Παρισίων δημιουργεί εμπόδια σε μια ενωμένη δράση για το κλίμα και θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια, περιβαλλοντικές οργανώσεις μαζί με τις έντονες προσπάθειες του κόσμου της εργασίας, έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν στην Συμφωνία του Παρισίου κύρια θέματα τα οποία αφορούν στο μέλλον των εργαζόμενων καθώς και των νέων γενεών. Δίνουμε μάχη για ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών ρύπων. Η μάχη αυτή θα έχει αποτελέσματα μόνο αν οι λαοί δουλεύουμε μαζί γι’ αυτό το σκοπό. Λόγω λοιπόν των τελευταίων άσχημων εξελίξεων, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα, ασκεί πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν την απόφαση της προεδρίας Trump. Οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες και χρειάζεται μαζική και συλλογική προσπάθεια για αναστροφή της συγκεκριμένης απόφασης, της ηγεσίας των ΗΠΑ.

Η πρόκληση που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τρόπο που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας , μέσω επενδύσεων, καινοτομιών και ισχυρών δημοσίων υπηρεσιών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους και στις βιομηχανικές περιοχές να κάνουν τη μετάβαση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Η ΓΣΕΕ είναι πιστή στη δέσμευσή της για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Για τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι συνέπειες είναι προφανείς. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε ένα νεκρό πλανήτη και είμαστε ήδη μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική για τη διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων καθώς και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.