Θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η απόσχιση του ιρακινού Κουρδιστάν απ’ τη Βαγδάτη -κίνηση που θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για το μέλλον του Ιράκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου και πιθανώς θα δρομολογήσει  εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή-.

«Η Κουρδική ανεξαρτησία έχει μπει σε τροχιά όπου δεν τίθεται θέμα αν θα γίνει, αλλά πότε. Και θα περιπλέξει την κατάσταση εκτός και υπάρξει συμφωνία με τη Βαγδάτη», είπε σε επιτροπή της Γερουσίας ο αντιστράτηγος Βίνσεντ Στιούαρτ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA).

O Αμερικανός αντιστράτηγος Βίνσεντ Στιούαρτ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA)

Οι πολιτοφυλακές των Κούρδων παίζουν ζωτικό ρόλο στην εκστρατεία του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.

Οι Κούρδοι μετέχουν επίσης στη μάχη της Μοσούλης, όπου οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές απ’ το μεγαλύτερο προπύργιό τους στη χώρα.

Όταν απελευθερωθεί η Μοσούλη και ηττηθεί το ισλαμικό «χαλιφάτο» το διευρυνόμενο ρήγμα μεταξύ της σιιτικής πλειοψηφίας της χώρας και των Κούρδων θα συνεχίσει να υφίσταται, επεσήμανε ο Στιούαρτ.

«Όταν ηττηθεί το ΙΚ στη Μοσούλη, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ιρακινή κυβέρνηση θα είναι να συμφιλιώσει τις διαφορές μεταξύ της ελεγχόμενης από τους σιίτες κυβέρνησης, τους σουνίτες στα δυτικά και τους Κούρδους στα βόρεια», τόνισε.

Πρόσω ολοταχώς για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Το ιρακινό Κουρδιστάν επιζητεί εδώ και καιρό την απόσχισή του από το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι οι Κούρδοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μετά τα δεινά που υπέστησαν επί δεκαετίες υπό τη σιδηρά κυριαρχία του Σαντάμ Χουσεϊν και των προκατόχων του. Υπό την ηγεσία του προέδρου της ημιαυτόνομης περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί, τα κόμματα του ιρακινού Κουρδιστάν επεξεργάστηκαν ένα οδικό χάρτη για ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

O Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν

Οι Κούρδοι, λένε οι ηγέτες τους, έχουν τη δική τους εθνική ταυτότητα, που δεν κολλάει στο χειμαζόμενο απ’ τον πόλεμο Ιράκ. «Δεν είμαστε Άραβες, είμαστε κουρδικό έθνος… Κάποια στιγμή θα γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν και τότε θα αφήσουμε τον κόσμο να αποφασίσει», είχε πει ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσερβάν Ιντρίς Μπαρζανί τον περασμένο Οκτώβριο στη Bild.

Ο Μασούντ Μπαρζανί επιμένει ότι το Ιράκ υπό την παρούσα του μορφή δεν έχει μέλλον. Τον περασμένο Μάρτιο προέβλεψε ότι η χώρα θα διασπαστεί σε δύο ή περισσότερα ανεξάρτητα κράτη, ακολουθώντας το μοντέλο της Τσεχοσλοβακίας.

Απ την άλλη πλευρά η Βαγδάτη επιμένει ότι η απόσχιση δεν είναι προς το συμφέρον των Κούρδων.

Στη γειτονική Τουρκία οι κουρδικές κοινότητες έρχονται συχνά-πυκνά αντιμέτωπες με την κυβερνητική καταστολή,

ενώ στη Συρία οι Κούρδοι πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος» μετά τις μαζικές σφαγές ομοφύλων τους απ’ τους τζιχαντιστές στις περιοχές που ήλεγχαν οι τελευταίοι.

Οι Κούρδοι του Ιράκ οραματίζονται δική τους πολεμική αεροπορία

Το ιρακινό Κουρδιστάν διαθέτει δική του στρατιωτική δύναμη, τους μαχητές Πεσμεργκά, που εμπόδισαν τους σουνίτες εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» να καταλάβουν το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Κιρκούκ το 2014.

Οι Κούρδοι διεκδικούν εδώ και πολύ καιρό την εδαφική κυριαρχία του Κιρκούκ, όπου κατοικούν επίσης Άραβες και Τουρκμένοι.

Στην προσπάθειά του να γίνει βιώσιμο ανεξάρτητο κράτος το ιρακινό Κουρδιστάν είναι αποφασισμένο να ενισχυθεί στρατιωτικά. Προ ημερών αξιωματούχος των Πεσμεργκά είπε στο τοπικό δίκτυο ότι οι Κούρδοι ηγέτες μελετούν την αγορά μαχητικών αεροσκαφών για να δημιουργήσουν μια κουρδική πολεμική αεροπορία.

«Η διευθέτηση της κυριότητας των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Κιρκούκ και των εσόδων που απορρέουν απ την εκμετάλλευσή τους, η διευθέτηση της κυριαρχίας της πόλης του Κιρκούκ θα αποτελέσουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις για την ιρακινή κυβέρνηση», προειδοποίησε ο αμερικανός αντιστράτηγος. Και επεσήμανε:

«Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και εξεύρεσης πολιτικής λύση θα οδηγήσει στο τέλος σε μια σύρραξη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών και στην επιστροφή σ’ αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σ’ έναν εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ.»

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.