Μετά τη νομοθέτηση από τη Βουλή των μέτρων για τη δεύτερη αξιολόγηση, το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπαίνει και επισήμως τραπέζι του σημερινού κρίσιμου Eurogroup.

Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων των πλευρών, πλέον, είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.

Μια συνολική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία:

  • Την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα
  • Τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018
  • Τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.

 

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία

Την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα, που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία»» είπε ο Ντάισελμπλουμ διευκρινίζοντας πως «η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα» ωστόσο, «η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος».

Οπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup «η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης. Ηρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος».

Σόιμπλε: Μετά το τέλος του προγράμματος τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Την πάγια θέση του ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος επανέλαβε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για ολοκλήρωση σήμερα της δεύτερης αξιολόγησης. «Ελπίζω σήμερα να φθάσουμε σε μία λύση για τη β’ αξιολόγηση» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε: «πρέπει να ολοκληρώσουμε σήμερα, καθώς συνολικά έχουμε προοδεύσει αρκετά»

Αναφορικά με την επόμενη δόση σημείωσε ότι μπορεί να γίνει η έγκριση της εκταμίευσης, παρά το γεγονός ότι απομένουν ορισμένες «τεχνικές εργασίες», οι οποίες θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ, παραδέχθηκε ότι η ανάλυση του Ταμείου δεν ταυτίζεται με την αντίστοιχη της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να συνεχιστεί η συμμετοχή του» συμπλήρωσε.

Κάνοντας ειδική μνεία στο ζήτημα του χρέους, ξεκαθάρισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του προγράμματος.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.

Λεμέρ: Μπορούμε να βρούμε λύσεις που δεν χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής

Από τους λίγους που τάχθηκαν υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup ήταν ο Μπρούνο Λεμέρ. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του, ότι δεν έχει εντολή από τη γερμανική Βουλή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε:

«Μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής αρκεί να υπάρχει φαντασία». Πάντως, επισήμανε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα».

Ο Λεμέρ ακόμη χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης».

Κάζιμιρ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση αυτή τη στιγμή

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, δήλωσε προσερχόμενος ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματική ανάγκη μία ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή.

«Ακόμη πιστεύω ότι είναι περισσότερο πολιτικό και όχι πρακτικό θέμα. Η Ελλάδα δεν τα χρειάζεται αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter, για τα πιθανά μέτρα για το χρέος.

 

Νούναν: Δεν θα έχουμε συνολική συμφωνία σήμερα

Αλλά και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ότι δεν «βλέπει» συνολική συμφωνία σήμερα, για το ελληνικό ζήτημα. «Μπορεί όμως να αποφασίσουμε για την εκταμίευση της δόσης και το θέμα του χρέους να αναβληθεί», πρόσθεσε.

Ο Νούναν επεσήμανε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, η οποία «από όσο ξέρω δεν έχει επιλυθεί ακόμη πλήρως. Ελπίζω όμως ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σήμερα για να περιοριστεί η διαφορά».

 

iefimerida

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.