Ιδιαίτερα εποικοδομητικό ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης φορέων που συγκάλεσαν από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Θεοδώρου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών (πρώην ΕΑΣ) Χρυσόστομο Παυλίδη, σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Π.Ε. Γρεβενών, εξαιτίας της πρόσφατης προκήρυξης του μέτρου της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ως συνέπεια του τρόπου της προκήρυξης είναι η μη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα βιοκαλλιεργητών από την περιοχή των Γρεβενών, λόγω του μοναδικού κριτηρίου (κατευθύνοντας το πρόγραμμα σε συγκεκριμένες περιοχές) της βαθμολόγησης των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών που είναι χαρακτηρισμένες ως NATURA.

Το γεγονός αυτό είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα την απένταξη από το πρόγραμμα ενός ολόκληρου νομού που είχε παράδοση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων εδώ και δεκαετίες, που είχε επιτόπια μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων, που διέθετε παραγωγούς με συνείδηση και τεχνογνωσία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, που διέθετε το μεγαλύτερο ποσοστό, όχι μόνο σε Πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε Πανευρωπαϊκό, εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες και που δεν έχει και πολλές διεξόδους στη παραγωγή εισοδημάτων, εκτός του φυσικού της περιβάλλοντος και του πρωτογενή τομέα.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σημανδράκος ήταν εντυπωσιακά, όσον αφορά  τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τα μεγέθη που αφορούν τις βιολογικές εκτάσεις στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Δυστυχώς θα λείψουν από τη περιοχή, τουλάχιστον για την φέτα περί τα 3 εκ. ευρώ, όταν από τους 400 και πλέον βιοκαλλιεργητές, οι εν δυνάμει δικαιούχοι είναι 38 και όταν ο νομός σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας κατείχε το 37% στη φυτική παραγωγή και το 65% στην κτηνοτροφία.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν όλοι οι συλλογικοί φορείς των Γρεβενών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των δήμων, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, η Γενική Διευθύντρια και ο Διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής με υπηρεσιακούς παράγοντες, ο σύλλογος βιοκαλλιεργητών, και ομάδα βιοκαλλιεργητών ως εκπρόσωποι αγροτών.

Τέλος, οι προτάσεις των παρισταμένων εστιάστηκαν στα νέα κριτήρια που θα περιλαμβάνει η επόμενη προκήρυξη που θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου  το Σεπτέμβριο, καθώς και στις ενέργειες που πρέπει να υλοποιήσουν οι φορείς της περιοχής τόσο για τη δημοσιοποίηση του θέματος, όσο και για την υιοθέτηση των προτάσεων από τη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.     Γρεβενών

Ευάγγελος Σημανδράκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.