Μια 15χρονη από την Κατερίνη λίγο έλειψε να αποτελέσει το πρώτο θύμα στην Ελλάδα ενός παιχνιδιού που έχει εξαπλωθεί σαν μάστιγα σε όλο τον κόσμο και απειλεί την ψυχική και σωματική κατάσταση πολλών ανήλικων παιδιών.

Αυτό το άκρως επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι, που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, ονομάζεται «Μπλε φάλαινα» («Blue Whale Challenge»).

Όλα ξεκίνησαν από τη Ρωσία, αν και σύντομα η εθιστική αυτή τρέλα διαδόθηκε στην Ουκρανία και έπειτα σε πολλά ακόμα μέρη του κόσμου. Πίσω από το παιχνίδι βρίσκονται άτομα που ζητούν από τους νέους, οι οποίοι αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι, να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα λάβουν.

Οι καταστροφικές οδηγίες του παιχνιδιού

Μόλις το θύμα ξεκινήσει να λαμβάνει μέρος στο παιχνίδι και βρεθεί σε συνομιλία με τον διαχειριστή του, αμέσως του δίνεται μια λίστα με 50 προκλήσεις που οφείλει να φέρει σε πέρας κατά τη διάρκεια της μέρας του.

Οι προκλήσεις αυτές μπορεί αρχικά να είναι σχετικά απλές, όπως για παράδειγμα το άκουσμα ενός τραγουδιού ή η παρακολούθηση ενός συνταρακτικού βίντεο, αλλά έπειτα θα ξεκινήσουν να περιλαμβάνουν και πιο επικίνδυνες αποστολές, όπως αγορά όπλων και διάφορων αιχμηρών αντικειμένων.

Το βέβαιο είναι πως οι συμμετέχοντες κάποια στιγμή καλούνται να κάνουν μια σειρά από πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα ή ακόμη και τη ζωή τους.

Για παράδειγμα, η ονομασία του παιχνιδιού προέρχεται από το γεγονός ότι είναι αρκετά σύνηθες να ζητούν από τα παιδιά να χαράξουν μια φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι.

Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια εργασία, θα πρέπει το θύμα να δίνει φωτογραφία ή βίντεο, ως απόδειξη της ολοκλήρωσης. Για να «τερματίσει» το παιχνίδι, ο συμμετέχων πρέπει να προβεί στην τελική και μοιραία πράξη της αυτοκτονίας. Μάλιστα, τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν αυτή την πράξη, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν, τότε οι διαχειριστές του παιχνιδιού προχωρούν σε απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των νέων.

Μια γεύση από τις συζητήσεις διαχειριστή – θύματος

Για να πάρετε μια γεύση από τη στιχομυθία που λαμβάνει χώρα στο εν λόγω διαδικτυακό παιχνίδι μεταξύ διαχειριστή και θύματος, ένας δημοσιογράφος της Radio Free Europe προσπάθησε να υποκριθεί πως είναι ένα 15χρονο κορίτσι που επιθυμεί να λάβει μέρος στο παιχνίδι. Παρακάτω είναι αναλυτικά η συζήτηση που ακολούθησε:

Δημοσιογράφος: Θέλω να παίξω το παιχνίδι.
Διαχειριστής: Είσαι σίγουρη; Δεν έχει γυρισμό.
Δημοσιογράφος: Ναι. Τι σημαίνει αυτό; Το ότι δεν έχει γυρισμό;
Διαχειριστής: Δεν μπορείς να αποχωρήσεις από το παιχνίδι όταν ξεκινήσει.
Δημοσιογράφος: Είμαι έτοιμη.
Διαχειριστής: Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμη;
Δημοσιογράφος: Και αν θέλω να σταματήσω;
Διαχειριστής: Έχω όλα τα στοιχεία σου. Θα σε κυνηγήσουν.

Η πρώτη οδηγία που δόθηκε στον δημοσιογράφο ήταν να «χαράξει ένα F58 στο μπράτσο του με ξυράφι», αλλά όταν ο τελευταίος δοκίμασε να στείλει μια ψεύτικη φωτογραφία επεξεργασμένη στο photoshop, ο διαχειριστής τον κατάλαβε και δεν του απάντησε ποτέ.

Ποιος είναι ο ιθύνων νους και ποιος ο σκοπός του

Ο άνθρωπος που φέρεται να βρίσκεται πίσω από αυτό το «παιχνίδι αυτοκτονίας» ονομάζεται Φίλιπ Μπουντέικιν, είναι ρωσικής καταγωγής και 21 ετών.

Ο Φίλιπ Μπουντέικιν (που είναι γνωστός και με το ψευδώνυμο Φίλιπ Λις) κρατείται σήμερα σε φυλακή της Ρωσίας και κατηγορείται για υποκίνηση τουλάχιστον 16 καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Ο νεαρός Ρώσος έχει ομολογήσει ότι αυτός είναι ο δημιουργός αυτού του σατανικού παιχνιδιού, δίχως να δείχνει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας. Ο ίδιος προσφάτως δήλωσε πως θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα» και πως η αποστολή του παιχνιδιού που εφηύρε ήταν «να καθαρίσει την κοινωνία».

Επιπροσθέτως, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Saint Petesburg δήλωσε: «Μην ανησυχείτε, θα καταλάβετε τα πάντα. Όλοι θα καταλάβουν. Πέθαναν ευτυχισμένες. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική τους ζωή: ζεστασιά, κατανόηση, επαφή».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ρωσικές Αρχές έχουν ενημερώσει ότι ο Μπουντέικιν δέχεται δεκάδες ερωτικές επιστολές στις φυλακές Kresty της Αγίας Πετρούπολης από τα κορίτσια που συμμετέχουν στο παιχνίδι, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσω του παιχνιδιού τα θύματα δένονται συναισθηματικά με τον διαχειριστή.

Πώς έβρισκε τα θύματά του

Αρχικά δημιουργούσε μία ομάδα ατόμων και τους έβαζε να φέρνουν εις πέρας διάφορες «εργασίες». Όσα παιδιά το έβρισκαν βαρετό ή περίεργο, δεν συνέχιζαν στο παιχνίδι, καθώς θεωρούνταν ότι είναι αρκετά δυνατές προσωπικότητες για να χειραγωγηθούν.

Ο πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος, λέει σχετικά με τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στο παιχνίδι: «Τις περισσότερες φορές υπάρχει μία προβληματική σχέση, μία προβληματική οικογένεια ή μία προβληματική ψυχολογία ενός παιδιού η οποία βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από τέτοια εκδήλωση».

Όσα από τα παιδιά έμεναν, τους ανέθετε νέες «εργασίες», όπως να κόψουν τις φλέβες τους, να ισορροπήσουν σε μία στέγη σπιτιού, να σκοτώσουν ένα ζώο και να ανεβάσουν φωτογραφίες ή βίντεο που να αποδεικνύουν τις πράξεις τους.

Τα περισσότερα παιδιά εγκατέλειπαν σε αυτό το στάδιο. Η μικρή εναπομείνασα ομάδα ήταν πανέτοιμη για να ακολουθήσει τυφλά ό,τι κι αν τους έλεγε ο «μέντορας». Αισθάνονταν τόσο ξεχωριστοί που τα είχαν καταφέρει και ανήκαν σε αυτή την κλειστή κάστα ατόμων, που θα έκαναν τα πάντα.

Ο Anton Breido, ανώτερος αξιωματικός της εξεταστικής επιτροπής της Ρωσίας, ανέφερε σχετικά με τον δημιουργό αυτού του παιχνιδιού:

«Ο Μπουντέικιν γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχει τελειοποιήσει την τακτική του και διορθώσει τα λάθη του. Αυτός και οι βοηθοί του αρχικά προσέλκυσαν τα παιδιά σε ομάδες στο VK (δημοφιλής πλατφόρμα επικοινωνίας στη Ρωσία, σαν το Viber ή το WhatsApp). Ο στόχος τους ήταν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια να καταλάβουν εκείνους που θα επηρεάζονταν περισσότερο από την ψυχολογική χειραγώγηση. Από τους 20.000 ανθρώπους, ήξεραν ότι μόνο 20 θα ήταν κατάλληλοι».

O διαχειριστής του παιχνιδιού έβρισκε παίκτες μέσω γκρουπ «αυτοκτονίας» που είχαν δημιουργηθεί στο VKontakte. Η αστυνομία στη Ρωσία έχει κλείσει αρκετά από αυτά τα γκρουπ τα τελευταία χρόνια, αλλά λένε ότι μόλις το ένα κλείσει, ένα άλλο εμφανίζεται και αυτό τους έχει οδηγήσει στο να κρύβονται.

Η «Μπλε Φάλαινα» και η εμφάνισή της στην Ελλάδα

Κρούσμα τραυματισμού ανήλικου παιδιού ως συνέπεια του διαδικτυακού παιχνιδιού «Μπλε Φάλαινα» καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από δέκα ημέρες.

Θύμα της «Μπλε Φάλαινας» έπεσε μια 15χρονη μαθήτρια από την Κατερίνη, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης με τραύματα που φέρεται να είχε προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της, ωστόσο τα θετικά νέα είναι πως η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 15χρονη φέρεται να πήρε οδηγίες μέσω Facebook από κάποιον που της ζήτησε να χαράξει με ξυράφι τα πόδια της και στη συνέχεια να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών.

Η κοπέλα αυτοτραυματίστηκε, αλλά πήρε δυο χάπια επειδή φοβήθηκε και στη συνέχεια είπε τα πάντα στους γονείς της, οι οποίοι τη μετέφεραν στο νοσοκομείο Κατερίνης και υπέβαλαν σχετική καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ.

Πλέον οι αστυνομικοί εξετάζουν αν ο τραυματισμός της 15χρονης έχει σχέση με το συγκεκριμένο «παιχνίδι», γι’ αυτόν τον λόγο ζητήθηκε άρση απορρήτου των επικοινωνιών της για να διαπιστωθεί με ποιον συνομιλούσε στο κοινωνικό δίκτυο.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.