Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Λύση στο παρά ένα με ΕΣΥΔ για να αποφευχθεί το «Grexit» στις ελληνικές εξαγωγές

20 Απριλίου, 2017 by Σταματίνα

Λύση στο παρά ένα για να αποφευχθεί το «grexit» των ελληνικών προϊόντων από τις διεθνείς αγορές δίνεται με το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαπιστεύσης, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που αφορά τη σύσταση Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και άλλες διατάξεις», μετά την έγκριση κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αποσοβεί τον κίνδυνο να μην αναγνωρίζεται από τις 27 Απριλίου ο ΕΣΥΔ ως ευρωπαϊκός οργανισμός διαπιστεύσης, με συνέπεια να μην αναγνωρίζονται και τα ελληνικά πιστοποιητικά ποιότητας που εξασφαλίζουν τα προς εξαγωγής προϊόντα και υπηρεσίες από τις ελληνικές εταιρείες πιστοποιήσης.

Με άλλα λόγα οι Ελληνες εξαγωγείς, μέχρι να αναθέσουν την πιστοποίηση των προϊόντων τους σε ξένες εταιρείες που αναγνωρίζονται από την EA και μάλιστα καταβάλλοντας σημαντικά κόστη, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κίνδυνος αυτός, που έχει επισημανθεί από φορείς της αγοράς, αναφέρεται και στην έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων επί της αρχής και όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, θα συνεχιστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα με την κλήτευση αρμόδιων φορέων και θα ολοκληρωθεί αύριο και επί των άρθρων. Με την ψήφισή του πλέον το ΕΣΥΔ θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δεν θα υπάγεται στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), κάτι που απαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία.

 

iefimerida

loading…

This entry was posted on Πέμπτη, 20 Απριλίου, 2017 at 19:06 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply